Zsebkést is gyártanak a rabok

Szerző: Janecskó Kata, MTI, Vajda János / index.hu

Link: http://index.hu/belfold/2014/10/06/zsebkest_is_gyartanak_a_rabok/

Dátum: 2014.10.06.
Megint hozzányúlna a Belügyminisztérium ahhoz a rendelethez, ami arról szól, milyen tárgyakat lehet készíttetni, milyen munkákat lehet végeztetni a börtönökben a rabokkal. A tervezetet kitették a kormány honlapjára, október 7-ig bárki véleményezheti. Az indoklás szerint két szempont volt a felülvizsgálatnál: a dolgozó fogvatartottak számának növelése és a felmerülő igények „mind szélesebb körű kielégítése”.

A listán megjelennének új elemek, például az evőeszközgyártás. A tervezet indoklása itt megjegyzi, hogy a Duna-Mix Kft. jelenleg is gyártja a „fogvatartotti zsebkés terméket”, évente körülbelül 5000 darabra van igény. Újdonság lenne az orvosi eszköz gyártása is, a tervezet szerint a „nem-szőtt textíliából varrott termékek előállítása nem igényel különösebb szakértelmet, ezért ideális a fogvatartotti munkáltatás szempontjából”.

A listáról más, most még ott lévő termékeket és szolgáltatásokat levennének, mert annyira nincs szükség rájuk. Nem munkaruházatnak számító felsőruházat gyártására például eddig összesen csak négy igény érkezett, de nem igazán kellett senkinek az sem, hogy a rabok fűrészárut, parafaterméket, fonottárut készítsenek, vagy éppen bútorokat javítsanak.

A listán pontosítanának is néhány dolgot. Több helyen kibontanák, mi mindent jelent a hatályos rendeletben gyakran használt „és hasonló cikkek” fordulat. Például azt, hogy a háztartási higiéniai papírtermékek közé tartozik nemcsak a zsebkendő és a szalvéta, hanem a toalettpapír is.

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lapon felsorolják, a Belügyminisztérium szerint mi mindenre jó, ha dolgoznak rabok. Ezeket szedték össze:
  •     rendszeres életvitelhez, munkához szoktatás
  •     a család iránt érzett felelősség növelése, az otthoniak támogatásával a munkadíjból
  •     a szabadulás utáni minél nagyobb tartalék képzése a munkadíjból
  •     a szakma kitanulása a szabadulás utáni életvitelhez
  •     a jóvátétel lehetősége
  •     „A munkáltatás által azon reintegrációs cél is érvényesül, hogy a fogvatartott a társadalom hasznos tagjának érezze magát, ezáltal csökkentve a viselkedési zavarokat, akár a drogok és az alkohol kockázatát.”
A hatásvizsgálat szerint „az intézkedés költségvetési egyenlegjavító hatása” az aktuális évben 18,9 millió forint, és a következő négy évben még 64,5 millió.

Címke:   munkáltatás bővítés tervezet