Szombathelyi rabok dolgoztak a körmendi gáton

Szerző: Szombathelyi Médiaközpont / vaol.hu

Link: http://vaol.hu/hirek/rabok-a-gaton-1651212

Dátum: 2014.10.06.
Az árvízi védekezésben évek óta részt vesznek a fogvatartottak, most az utómunkálatokban működött együtt a büntetés-végrehajtás a katasztrófavédelemmel és a vízügyi igazgatósággal.

Szeptember 14-én tetőzött a Rába Körmendnél. Több száz katasztrófavédő, rendészeti iskolás és civil önkéntes rakta a homokzsákokat. A régi híd melletti 700 méteres szakaszon nyúlgátat építettek, hogy megvédjék a környező ingatlanokat az ártól.

A homokzsákokra a parton már nincs szükség. A sok esőtől átázott homokot és a zsákokat is ki kell szárítani, hogy szükség esetén újra felhasználhatók legyenek. Ezt a munkát - felügyelet mellett – a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai végezték.

Tóth Tamás bv. ezredes, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta: ez a munka is kapcsolódik a büntetés-végrehajtás fontos feladatához, a rabok szabadulásuk utáni, a civil életbe való visszailleszkedésének elősegítéséhez. Az árvízi-belvízi védekezéssel és az utómunkálatok elvégzésével a fogvatartottak a társadalom számára fontos valóban fontos munkát végeznek.

A rabok önként jelentkeztek a feladatra, köztük a 24 éves Kaltenecker András is. Ő néhány hónap múlva szabadul. A börtönben töltött több mint négy év alatt elvégezte az általános iskolát és a hulladékfeldolgozó OKJ-s képzést is. Azt mondta, ha itt kint dolgozik, hasznosnak érzi magát, és gyorsabban telik az idő is. Tudja, hogy korábban rosszat tett, most legalább segíthet az embereknek.

A szombathelyi börtön fogvatartottai több helyen végeznek úgynevezett jóvátételi munkát. A város parkjait takarították, most a Perint patak partját és a vízelvezető árkokat tisztítják. Az intézet parancsnoka szerint kapacitásuk van bőven. Minden helyszínre annyi fogvatartottat vezényelnek, amennyire szükség van. A Rába körmendi szakaszán 15 fogvatartott gyűjtötte össze a homokzsákokat.

Címke:   Szombathely munkáltatás védekezés