125 éves a szombathelyi törvényszék

Szerző: szombathelyi7.hu

Link: http://szombathelyi7.hu/hirportal/szirena/4880-125-eves-szombathelyi-torvenyszek

Dátum: 2014.10.18.
Az Igazságügyi palota és a vele egybeépült börtön 125 éves évfordulóját ünnepelték pénteken Szombathelyen. A találkozót konferencia és egy új kiadvány bemutatása tette emlékezetessé.

„Azért vagyunk mindannyian a törvény szolgái, hogy szabadok lehessünk”- idézte Cicero szavait a rendezvény kezdetekor Tóth Tamás ezredes, a városi börtön igazgatója. A törvény jelenlévő szolgáit Csóti András vezérőrnagy, országos parancsnok köszöntötte a jubileum alkalmából. "Ez a törvényszéki palota 125 évvel ezelőtt épült. Kiváló tervező munkával, nagy összefogással, nagyon jó kivitelezéssel 125 éve szolgálja itt az igazságszolgáltatást. Talán 125 év elég hosszú idő, hogy visszatekintsünk nemes elődeink munkájára" - fogalmazott.

A konferencián ezt tette a Szombathelyi Törvényszék elnöke, Andor Szabolcs is, aki az épület történetéről beszélt. "Külön büszkeség a jubileum kapcsán számunkra, Vas megye és Szombathely számára, hogy országszerte az igazságügyi paloták építése, illetve a modern polgári igazságszolgáltatás kezdete Szombathelyhez kötődik, Horvát Boldizsár igazságügyminiszterhez" - mondta.

Előadást tartott a találkozón Hegedűs László ügyész, majd Lőrincz József vázolta fel a hazai börtönügy korszakvázlatát. Ugyancsak a professzor volt a szerzője a konferencián bemutatott új kiadványnak is, amely A vármegyei fogháztól az országos börtönig címmel és határozott céllal jelent meg. "Azért, hogy megmutassuk, hogy ebben az egy és negyedszázadban mi történt azokkal az elítéltekkel, akik valamilyen okból itt raboskodtak. Azt szeretnénk főleg bemutatni, hogy emberi, méltányos bánásmódban részesültek itt, Szombathelyen" - hangsúlyozta Rákli Ferenc, a kötet lektora.

A konferencia végén a résztvevők közösen járták be a 125 éves szombathelyi törvényszék épületét. Megcsodálhatták többek között az ötezer kötetes jogi szakkönyvtárat vagy az elnöki szoba muzeális értékű berendezését is.

Címke:   Szombathely jubileum emlékkönyv