A börtönben soha nem mondják, hogy: Viszontlátásra

Szerző: regionaplo.hu

Link: http://www.regionaplo.hu/archiv/46/23830-a-bortonben-soha-nem-mondjak-hogy-viszontlatasra

Dátum: 2009.04.17.
Családi képek az asztalon, plüss maci és kispárnák az ágyon, a falakon plakátok, rózsaszín papucs a szék alatt, első látásra amolyan tinédzser szoba. Élet a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben.

Családi képek az asztalon, plüss maci és kispárnák az ágyon, a falakon plakátok, rózsaszín papucs a szék alatt, első látásra amolyan tinédzser szoba. Az itt élő fiatal lányra azonban este nyolckor rázárják az ajtót, és az elektromos lakat csak másnap reggel hatkor kattan ki, hogy kiengedje fogságából. Merthogy az ízléses lányszoba lakóját több évre ítélték. Most büntetését tölti Kecskeméten a Wéber Ede utcában.

A fémdetektoros keresőkapun egyenként engednek be minket, a telefont kint kell hagyni, a fényképezés szabályait pedig hosszasan magyarázzák. Egy, a börtön történetét bemutató rövidfilm megtekintése után két csoportra oszlik a csapat és Gaál Béla sajtóreferenssel, valamint Tarjányi Árpád részlegvezetővel indulunk a "terepre".

Ide azok a bűnelkövetők kerülnek, akik „elitnek” számítanak a fogvatartottak között. Javarészt vagyon elleni bűncselekmények, rablások, lopások, sikkasztások elkövetői, semmi erőszakos, vagy élet ellenes bűneset nem terheli őket.

Az udvaron egy újabb kerítés mögött focimeccs zajlik, az egyik szegletben pedig az intézeti kertészet növényeit rendezgetik néhányan. Közben áthaladunk a börtönön belüli újabb NATO szögesdróttal magasított kerítésen. Az épületben a második elektromos ajtó csak akkor nyílik, ha az elsőt már bezárták. Utána van egy harmadik is. Mögötte feltárul a sajátos formájú épületegyüttes belseje, a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézete.

- A központi szárnyban kapott helyet az iroda, az orvosi rendelő, a könyvtár, egy kondi terem és néhány tanterem is - mondja Gaál Béla. - Ezekhez kapcsolódik egy-egy tíz fő elhelyezésére alkalmas lakóegység, ahol 14 és 21 év közötti elítéltek töltik a büntetésüket. Jelenleg húsz fiú és tíz lány, egymástól rácsos nyaktaggal elzárva. Valamennyien dolgoznak, vagy tanulnak. A tanulásra kiemelt figyelmet fordítunk, a hatékony kiscsoportos foglalkozásokhoz és korrepetálásokhoz adott minden feltétel.

Géza börtöne a börtönben

A nagy, kör alakú közös helyiségből tíz cellaajtó nyílik. Az ajtók mellett monogramok jelzik a lakók személyét. Van közös társalkodó-tévénéző helyiség is, mint egy kollégiumban és konyha, ahol főzőcskézhetnek a fiatalok.

Morbidnak tűnik, a börtön a börtönben szlogen, ugyanis a közös "nappaliban" lakik Géza, az aranyhörcsög, saját kalitkájában. A folyosókon saját készítésű makettek, faliújságok, festmények, rajzok bontják meg a falak egyhangúságát. Hogy mégsem tökéletes a hangulat, azt a zavartan lesütött szemek és a számtalan fotó jelzi az asztalon.

A családod? - kérdezem a képekre mutatva egy szőke 16 éves formájú lánytól. A szüleim és a testvéreim, sokszor nagyon hiányoznak - mondja láthatóan elérzékenyülve.

- Fontos, hogy tartalommal töltsük meg a fiatalok számára a büntetési éveket, megmutatjuk, hogy lehet és érdemes másképp élni - lép mellém Gaál Béla. - Bár úgy tűnik, hogy jó itt, azért nem egyszerű reggeltől estig állandóan szabályok szerint élni. Katonás rendet tartani az egyszemélyes szobában, ahol sokat van egyedül a 14 éves gyerek a gondolataival.

Rácsok mögött félig szabadon


A fiatalok intézete után a felnőttek börtöne felé haladunk.
Aki idekerül, az először fordult szembe a törvénnyel - mondja alkalmi idegenvezetőnk. - Alapos kiválasztási eljárás után dől el, hogy ki töltheti itt a büntetését, ugyanis ez félig nyitott rendszerű, modern börtön. Kitétel, hogy a kiszabott büntetés ne haladja meg az öt évet és az elítélt önként, a megadott időben jelentkezzen a büntetés letöltésére.

Mit jelent a félig nyitott rendszer?
- Az épületegyüttes egyik szárnyába még rácsos ajtón keresztül visz az út, a lakószobák ablakát is rács fedi, ám a házon belül már érvényesül a bizalmi elv. Az elítéltek saját kulcsukkal nyitják-zárják lakószobáik ajtaját, a körlet rendjét, biztonságát, a takarítást, illetve a szabadidős tevékenységeket maguk, öntevékenyen szervezik meg.

Aki a börtönbe vonulásától a feltételes szabadulásáig a fele időt probléma nélkül letöltötte, még kedvezőbb helyzetbe kerülhet. Az itt lakók havonta egy-két alkalommal hazajárhatnak a családjukhoz, speciális arcképes igazolvánnyal pedig naponta kijárhatnak a városba dolgozni, tanulni. Természetesen a munka és az iskolaidő letelte után azonnal visszajönnek a börtönbe.

Lelkileg nagyon nehéz

A nyitott rácsos ajtó mögötti hosszú folyosón jobbra-balra cellaajtók, egyikben kívülről benne a kulcs, ez jelzi, hogy lakója itthon van. Belépünk hát. A férfi ma nem ment dolgozni, mert beteg. Nézi a tévét, fekszik és pihen. Nemrégen főzött magának egy teát a közös konyhában, azt kortyolgatja éppen.

Nem túlzott itt a jólét? - kérdezem Gaál Bélától - hiszen mégiscsak börtönben vagyunk.
- Az elítéltek csak szabadságukban vannak korlátozva, egyéb jogaikban nem. Éppen ezért emberhez méltó bánásmódban kell részesülniük. Sokuknak éppen elég büntetés, hogy nem láthatják a családjukat, nem nézhetik, ahogy járni-beszélni tanul a gyermekük, vagy nem lehetnek súlyosan beteg hozzátartozóik mellett - mondja, miközben kopogtatás után benyitunk egy másik szobába. Idősebb férfi pattan fel a székről, majd elnyomja cigarettáját.

Ha nem akar, nem válaszol - mondja neki Gaál Béla, de megkérdezhetem, hogy miért van itt?
- Közlekedési baleset miatt kaptam egy év két hónapot - hangzik a válasz. Valaki megjegyzi a folyosóról halkan: holnap akár közülünk is ide kerülhet valaki. A férfi arca felderül, amikor kimondja: holnap végleg mehetek haza.

Hát akkor Isten önnel - búcsúzik a sajtós kolléga - nem mondom, hogy viszont látásra, mert itt azt nem szoktuk.

Ezek az emberek nem élet elleni bűncselekményekért ülnek - folytatja kísérőnk, miközben elindulunk az anya-gyermek részleg felé. Minden társadalmi réteg megtalálható közöttük. Sokan szégyellik, hogy börtönben vannak, és a legtöbbjüket lelkileg nagyon megviseli az itt töltött idő. 98 százalékuk soha többé nem lép a bűn útjára, ha innen szabadul.

Újszülöttek fogságban

Közben újabb kapu, újabb zár, azonban megszűnik a kerítés szürke egyhangúsága, a szögesdrót alatti falfelületet Bambi, Micimackó, Miki egér és társaik színesítik. A mesevilág mellett nagy füves udvar, a teraszon babakocsi. Az épület látogatószobájában egy fiatal lány ringatja csecsemőjét, miközben ötéves forma kisfiú bújik hozzá, szemben velük talán a fiatalasszony édesanyja, vagy barátnője, aki behozta látogatásra a nagyobbik gyereket. Idilli kép is lehetne, ha nem tudnánk, hol vagyunk.

- Itt azok a nők vannak gyermekükkel, akik a börtönben szültek. A helyzet speciális, hiszen az anyák bűnt követtek el, ezért fogvatartottak, a kicsik azonban szabad emberek. Nem akarjuk elvenni tőlük az anyjukat azokban a hónapokban, amikor a legnagyobb szükségük van rájuk.

A babák hat hónapos, de legfeljebb egy éves korukig lehetnek az anyjukkal és utána rendezett körülmények esetén a családjukhoz, annak hiányában pedig nevelőszülőkhöz kerülnek, míg anyjuk a börtönben van. Ittlétük alatt pedig állandó ápolói, illetve orvosi felügyelet alatt vannak.

Közben véget ért látogatásunk az európai színvonalú, privát szférát biztosító modern fegyintézetben. Még egy rövid beszélgetés az előadóteremben, majd elindulunk hazafelé. Egyenként szólítanak a nevünkön minket, személyi igazolványunk felmutatása után nyerünk kibocsátást. A vaskapu hatalmas dörrenéssel zárul be mögöttünk. Mi pedig mélyet lélegzünk a szabad levegőn.

Tanulmányút a rácsok mögött

A Keceli Polgárőr Egyesület és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság pályázaton nyert támogatást a polgárőri munka hatékonyságának fokozására. Ennek a továbbképzés-sorozatnak volt a része a kecskeméti börtön meglátogatása. Az országos BV parancsnoktól jómagam is engedélyt kaptam, hogy részt vegyek a tanulmányúton.

A mintaértékű kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben kapott helyet a harminc fő elhelyezésére alkalmas Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetén kívül egy modern, húsz mamát és kicsinyét befogadó anya-gyermek részleg, valamint egy 59 férőhelyes félig nyitott rendszerű börtön is. Az én feladatom, hogy objektív tájékoztatást nyújtsak a börtönélet mindennapjairól.

Címke:   Kecskemét anya-gyermek körlet fiatalkorúak