Húszéves a máramarosszigeti börtönmúzeum

Szerző: MTI, TÁ / mno.hu

Link: http://mno.hu/hatarontul/huszeves-a-maramarosszigeti-bortonmuzeum-1172624

Dátum: 2013.07.14.
Volt politikai foglyok jelenlétében emlékeztek meg vasárnap Máramarosszigeten a kommunizmus áldozatainak emlékére létrehozott börtönmúzeum megalapításának huszadik évfordulójáról.

Az ukrán határ közelében fekvő város börtönében több mint kétszáz, a kommunizmus ellenségének tekintett politikust, papot és értelmiségit tartottak fogva titokban a második világháború utáni években, közülük 54-en itt pusztultak el – emlékezett vissza Romulus Rusan író, a börtönmúzeum egyik alapítója, akit az AFP alapján az Agerpres román hírügynökség idézett. A Ceausescu-rendszer idején betiltott Ana Blandiana költő és férje, Romulus Rusan által kezdeményezett, a térségben egyedülálló máramarosszigeti börtönmúzeum a romániai kommunizmus által meghurcolt több százezer politikai fogolynak állít emléket.

Csak Romániában több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt 1945 és 1989 között, a kommunista rendszer idején – állapította meg a börtönmúzeum mellett működő kutatóintézet. „Ebben a börtönmúzeumban a nyugat-európai látogatók is szembesülhetnek a kommunizmus realitásával. Ez nemcsak a múltról szól, hiszen mindig fennáll – ha nem is a kommunizmus visszatérésének, de – bármilyen önkényuralmi rendszer kialakulásának a veszélye” – mondta a romániai megemlékezésen jelen lévő Petruska Suskova, a Václav Havel későbbi cseh elnök által szerkesztett, a kommunista rendszer jogtiprásai ellen szót emelő Charta ’77 egyik aláírója.

Romániában 2006 óta kormányzati intézmény is foglalkozik a kommunizmus bűneinek feltárásával, amely azt is vizsgálja, miként ítélik meg az emberek ezt az időszakot. A legutóbbi felmérésből kiderül, ma a lakosság fele úgy véli: jobb volt 1989 előtt. A megkérdezettek 13 százaléka állította azt, hogy neki vagy családjának szenvednie kellett a kommunizmus miatt.

Címke:   börtönmúzeum külföld Máramarossziget Románia