Zárt világ, börtönkiállítás

Szerző: Zavada Andrea / oroscafe.hu

Link: http://oroscafe.hu/2014/10/22/zart-vilag-bortonkiallitas/cikk/zavadaandi

Dátum: 2014.10.22.
Rácsok mögött van kiállítva több alkotás, amely a szegedi Csillag börtön kilenc elítéltjének munkájából lett összeválogatva.

A festészet napja alkalmából, október 17-én a Szegedi Fegyház és Börtön alkotócsoportjának festményeit, grafikáit és egyéb kézműves alkotásait hozták az orosházi művelődési központban, közülük huszonhárom elítélt több mint ötven munkáját láthatjuk, az alkotások egytől egyig a börtön falai között készültek. A tárlat címe “Elyzium, zárt világ”, de nem csak a cím és az alkotók személye jelzi, hogy az élmény nem mindennapi, hanem a kiállítótérben helyet kapott rácsok is ebben erősítik meg a nézőt.

A kiállítás-megnyitón részt vett az egyik 20 éve fogvatartott alkotó. Kérdésünkre elmondta, gyermekkora óta érdekli a festészet, de igazán csak a börtön falai között bontakozott ki tehetsége. Tetoválós múltja és Boris Vallejo festő inspirálta. Legtöbbet tájképfestészettel foglalkozik.

– Amikor a rendőrségi fogdáról átkerültem előzetes házba, akkor azonnal hozattam be otthonról ecsetet, temperát, ilyesmit, és elkezdtem pötyögtetni. Legeslegelső festmény, amit készítettem egy A/4-es rajzom volt temperával, az a pötyögtetés pont három hétig tartott – tudtuk meg a fogvatartottól, aki még bő három hónapot tölt börtönben. Szabadulása után az ott megszerzett képesítésével fog elhelyezkedni egy orosházi edzőteremben, de szabadidejében továbbra is fest majd.

A fogvatartó intézményben mintegy 1600 elítélt közül kétszázan vesznek részt valamilyen képzőművészeti foglalkozáson. A művészetterápia a börtönben 9 éve kezdődött egy nemzetközi projekt keretében, több szakember is gondoskodik róla, hogy ez a lendület fennmaradjon. A festészeten kívül van fafaragó és kerámiakészítő foglalkozás is, emellett vers, dráma és olvasásterápiás foglalkozáson is részt vehetnek az elítéltek.

– Ez egy nagyon szigorú és zárt világ. A művészetterápiás eszközök a benti szigorú világban is ugyanúgy érvényesülnek, a pozitív hatások felerősödnek ebben az ingerszegény környezetben – tudtuk meg Volford Róbert alezredestől, a Szegedi Fegyház és Börtön végrehajtási osztályvezetőjétől. Az alezredes hozzátette, nagyon kevesen hagyják el ezeket a falakat, ezért is fontos megmutatni, hogy bennük is van érték, amit megmutatható és fejleszthető.

A kiállítás november 11-ig lesz látható.


Címke:   Szeged szabadidő kultúra nyilvánosság