Elítéltek kiállítása és jóvátétele Temesváron beteg gyerekekért

Szerző: Bozó Bea / csillagborton.hu

Link: http://www.csillagborton.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=260:ember-a-tuekoerben-europa-boertoenvilagaban-2014-oktober-20&catid=8:esemenyek&Itemid=16

Dátum: 2014.10.20.
„Ember a tükörben” címmel nemzetközi kiállítás nyílt 2014. október 20-án a Temesvári Művészeti Múzeumban 170 elítélt műveiből.

Ioan Bala Temesvári Börtönparancsnok elmondta, hogy intézetük a Román Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával és a „Patricia Popa” Hemato onkológiai beavatkozásokat támogató gyermeksegítő egyesülettel hirdetett pályázatot nyár közepén festészet, grafika és fotográfia témakörében az Európában büntetésüket töltő elítéltek részére.

A Csillagbörtönben több évtizedes hagyománya van a művészeti nevelésnek –hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Tikász Sándor bv. dandártábornok a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka - hozzátette, hogy az elítéltek eddig is sok esetben felajánlották jótékony célra a bent készült képeket.  A megnyitón Magyarországot képviselte Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes a Békés Megyei Bv. Intézet parancsnoka is, hiszen a Békés-megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből és a Szegedi Fegyház és Börtönből huszonhárom elítélt cérnaképe, grafikája és festménye látható Temesváron.

A beérkezett alkotásokat a Temesvári Képzőművészeti Egyetem tanárai zsűrizték, a harmadik helyezést J. István elítélt nyerte a Szegedi Fegyház és Börtönből. A képekre licitálni lehet és az ebből befolyt összeget átadják a gyermeksegítő egyesületnek, ezzel is hozzájárulva a súlyos beteg gyerekek gyógyulásához.

A temesvári Művészeti Múzeumban november 30-ig láthatók az alkotások.

Címke:   Szeged Temesvár kultúra jóvátétel