Újra menekülttábor nyílik Nagyfán

Szerző: Kiss Gábor Gergő / delmagyar.hu

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ujra_menekulttabor_nyilik_nagyfan/2403737/

Dátum: 2014.10.27.
Tavaly nyárhoz hasonlóan a hónap végén ismét 300 személyes sátortábort építenek menekülteknek a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet területén. A határsértők mozgását nem fogják ellenőrizni, szabadon járhatnak ki és be a táborba.

Háromszáz határsértő befogadására alkalmas ideiglenes menekülttábor kezdi meg működését az algyői önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó, de a nagyközségtől több mint tíz kilométerre lévő Nagyfán. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint Magyarország idén ismét rendkívüli migrációs problémákkal szembesült, ugrásszerűen nőtt a hazánk területére illegálisan érkező, menedékjogot kérő külföldiek száma, és már a nyári hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteket befogadó intézményrendszer kapacitása nem elegendő.

– Az ország területén menekültek, illetve kérelmezők elhelyezésére szolgáló nyitott befogadó intézmény Debrecenben, Bicskén és Vámosszabadiban működik. A nyitott létesítményként működő intézmények együttes befogadó kapacitása mintegy 1400 fő. Jelenleg az intézményekben 1200-an élnek – tájékoztatta lapunkat a legfrissebb adatokról Daragó Réka. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtószóvivője közölte, hogy a napokban megnyíló új befogadó állomás működésének ideje a migrációs helyzet alakulásától függ majd. – A helyzetnek megfelelően sor kerülhet új, ideiglenes intézmények megnyitására, ám jelenleg nincs napirenden újabb ideiglenes befogadó intézmény kialakítása. Ha a mostani trendek folytatódnak, a most működő befogadó intézmények egyenlőre képesek lesznek kezelni a helyzetet – közölte Daragó Réka.

Nagyfán először tavaly nyáron nyílt ideiglenes befogadó állomás menekülteknek. Megírtuk, hogy az algyőiek féltek a Nagyfáról szabadon ki- és bejáró menekültektől, lakossági fórumot kellett összehívni a probléma megbeszélésére, amire a rendőrséget is meghívták.

– A menekülttáborban elhelyezett migránsok nem bűnelkövetők, hanem menedékkérők. Megértéssel tanácsos tudomásul venni, hogy az idegenek ideiglenesen tartózkodnak itt, a rendőrség pedig addig is fokozottan ellenőrzi a környéket. A menekültek sokszor konfliktusba keverednek egymással, de a magyarországi lakossággal kerülik az összeütközést és a bűncselekményt. Provokálásukat tanácsos elkerülni, és a kapukat, a mozdítható értékeket érdemes zárni – osztotta meg akkor lapunkkal gondolatait Zélity László rendőr ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője.

– Nagyfa ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem fogjuk korlátozni. Ennek megfelelően elhagyhatják majd az intézmény területét, ki- és belépésüket a befogadó állomás nyilvántartása fogja rögzíteni – tájékoztatott Daragó Réka.

Címke:   Nagyfa menekülttábor migráció