Lélekcsengés a Rács FM-en

Szerző: Csontos Tinor, Varga Gábor / mixonline.hu

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=105538

Dátum: 2014.10.30.
Lélekcsengés. Ez a címe a hamarosan induló Börtönrádió egyik rovatának, amely a többi rovat műsorával együtt a Rács FM-en lesz hallható Váci Fegyház és Börtönben.

Magyarország első börtönrádiója készülődik, s persze, az ellendrukkerek nyilván majd megint hallatják a hangjukat, mi szerint de jó a fogvatartottaknak, a kondizás, a televíziózás mellett már rádiózhatnak is.
A műfaj legfeljebb nálunk újdonság, hiszen Nagy-Britanniában már száztizenhárom börtönében működik helyi rádió, melyek műsorait mindenütt a fogvatartottak készítik. Nem véletlen, hogy novemberben ott rendezik a Nemzetközi Börtönrádió Konferenciát, melyen Magyarország is képviselteti magát. Persze, nem a váci börtönrádió fogvatartott munkatársai mennek feltételes jutalomútra, hanem annak az egyesületnek egyik vezetője, amely ötletadója és segítője az első magyar börtönrádiónak. Ez pedig az Adj Hangot! Egyesület, amely a BBC magyarországi tudósítójának, Nick Thorpe-nak a kezdeményezésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának segítségével tető alá hozta a váci börtönrádiót. A váci helyszínen sem sokat kellett töprengeni, úgy tűnik fel, hogy kreatív elmék alkotják a fogvatartottak médiaszakkörét, hiszen ott készítették a Cetli című, a kábítószer-fogyasztásról szóló rövidfilmet, amely nem csupán itthon, hanem a legutóbbi, Lengyelországban megrendezett Nemzetközi Börtönfilm Fesztiválon is különdíjat nyert.

Sokan nyilván azt gondolják, hogy a börtönrádiósok megreggeliznek, délelőtt riportokat, interjúkat készítenek, majd az ebéd után beülnek a stúdióba, és megvágják, szerkesztik a műsorokat. Valamennyien dolgoznak a büntetés-végrehajtási intézet különböző munkahelyein, napi nyolc órában, reggel hattól délután kettőig, és csak a börtönszabályok szerint meghatározott szabadidejükben foglalkozhatnak rádiózással. A rovatokat, a témákat ők találják ki, ők szervezik meg a beszélgetéseket, szerkesztik és vágják meg az anyagot. Műsoraikban egyelőre a fogvatartottak bv. intézeti életével,  a szabadulás előtti és utáni időszakkal, egészségügyi ismeretterjesztéssel, egészséges életmóddal foglalkoznak, készült már riport a sportnapról, mi több, a Börtönrádió mikrofonja ott volt az Országos Fogvatartotti Imanap pálhalmai rendezvényén.

A rádiósok fogvatartottak, nem jelentkezhettek azonban visszaesők, nemi erőszak és gyermekek elleni bűncselekményt elkövetők, a rádióstúdió nem más, mint a börtönkönyvtár, a stúdiótechnikát pedig néhány laptop képviseli. Ott voltam az egyik foglalkozásukon, melyen valódi szerkesztőségi hangulat uralkodott, igaz, érthető okok miatt a dohányzás és a kávé itt hiányzik. Hemzsegtek viszont a műsorötletek, szeretnék például feldolgozni Magyarország történetét ezoterikus nézőpontból, na, ez érdekes lesz, kíváncsian várnám a közelmúlt magyar történelmének ezoterikus szempontú börtönrádiós elemzését, de készül riport a tetoválásról is.Miként interjúk a börtön orvosával, pszichológusaival is. A Börtönrádió meghatározott irányelvek szerint dolgozik, ezek között szerepel, hogy kiemelten érzékenyen kell megközelíteni a halál, az öngyilkosság, a család felbomlásáról, az erős érzelmeket kiváltó szituációkról szóló témákat.

A Rács FM természetesen csak a Váci Fegyház és Börtön falai között "jön be", de nem elképzelhetetlen, hogy más bv. intézetnek is lesz majd saját rádiója. S bármilyen ellenérzéssel fogadják némelyek ezt a fogvatartotti szabadidő-eltöltést, mégiscsak be kell gondolni, hogy mindez újabb lehetőség - hivatalosan szólva - a társadalomba való visszailleszkedés segítésére. A börtönrádiós fogvatartottak persze másként élik ezt meg, ők egyszerűen szeretnék kikapcsolni magukat a bezártság monotóniájából, és szeretnék a reggeli két órás magazinműsorral kicsit feledtetni a zárkatársaikkal azt, hogy már megint fegyházban illetve börtönben kell ébredniük. Mindezzel együtt azonban érezhetik, hogy képesek egy rádiót működtetni, és érdemesek is rá, miként Hajdú Judit szakpszichológus, a Börtönrádió ötletgazdája és egyik vezetője megfogalmazta. Átérezhetik, mit jelent, hogy hallgatják őket, ha kíváncsiak a véleményükre. Ez pedig a későbbiekben rendkívüli pszichés élményt jelent majd számukra.

A váci bv. intézet dolgozóinak, a "smasszeroknak" is pedig hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy a fogvatartottak olykor tőlük is interjút kérnek...

Címke:   Vác börtönrádió innovativitás kultúra