Véres-könnyes sztorik a rácsok mögött

Szerző: kisalfold.hu

Link: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/veres-konnyes_sztorik_a_racsok_mogott/2404446/

Dátum: 2014.10.31.
Véres-könnyes sztorik egy fősmasszer naplójából címmel könyv születik a sopronkőhidai fegyintézetről.

– A sopronkőhidai fegyintézet immár nyugalmazott parancsnokához, dr. Pantali Zoltán dandártábornokhoz három évtizednyi ismeretség köt. Ő negyvennégy évet szolgált Sopronkőhidán és a fegyház történetének legalaposabb ismerője. Historikus tudása, emlékezése, azaz egy életpálya visszatükröződése lát napvilágot a könyv lapjain – mondta Kuntz Zoltán, a kötet írója.

– A fegyintézetet 1886-ban adták át rendeltetésének, így rácsai között betyárokat, útonállókat éppúgy őriztek, mint később politikai foglyokat vagy éppen különleges esetekről elhíresült bűnözőket. A teljesség igénye nélkül, itt tartották fogva Tito pilótáját, de Gaulle merénylőjét, kasszafúró-iskolát szervező betörőt vagy épp Magda Marinkót.

1944 karácsonyát három magyar miniszterelnök, de Mindszenty bíboros is Sopronkőhidán töltötte, miként a Horthy-vezérkar harminc százaléka. Antall József néhai miniszterelnök politikus édesapja is e falak közé került. A művészet világából Jávor Pál ült az itteni börtönben.

Róluk és másokról, börtönből való szökésekről, valamint a fegyház mai helyzetéről is átfogó képet nyújt az Oriold és Tsai Kiadó gondozásában megjelenő kötet, amelynek bemutatóját november 21-én tartják a Pedagógusok Művelődési Házában.

Címke:   Sopronkőhida börtöntörténet múlt