Targoncát vezetnek az elítéltek

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Schmidt Andrea / delmagyar.hu

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/targoncat_vezetnek_az_eliteltek/2405030/

Dátum: 2014.11.05.
Húsz elítélt vizsgázott targoncavezetésből a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetben. Az új szakma a fogvatartottak reményei szerint szabadulásuk után új életet és biztos megélhetést ad nekik.

Targoncavezetésből vizsgázott húsz elítélt kedd délelőtt a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet tanpályáján. Először elméletben kellett számot adni abból a tudásból, amit a SZTÁV Felnőttképző Zrt. egy hónapos, százhúsz órás börtöntanfolyamán sajátítottak el, majd a targoncával előbb szlalomozniuk kellett, majd egy raklapot elvinniük a pálya egyik részéről a másikra.

A vizsgázók között volt a jövő márciusban szabaduló Lendvai Bátor Zsolt is. A 36 éves férfit 3 év 2 hónapra ítélték el, Nagyfára 2012 márciusában került. – Először, és remélem, utoljára kerültem rácsok mögé. Főiskolai végzettségem van, informatikát és pünkösdista teológiát tanultam. Az informatika juttatott bajba, az életben nem megyek többé a számvitel közelébe. Nagyon jól jött ez a targoncavezetőivizsga-lehetőség, ami egy új esélyt ad majd nekem a szabadulásom után. Öt gyermekem van, és magunkhoz vettük az elhunyt bátyám két gyerekét is. A targoncagépkezelő-szakma viszonylag keresett: először itthon szeretnék boldogulni vele, de a távlati terveimben egy angliai munkavállalás szerepel. Szeretném tovább képezni magam, a végső célom, hogy műszakvezető legyek egy londoni üzemben – magyarázta öntudatosan a fiatalember.

Bátor azt mondta, hogy reményei szerint már itthon is keres majd annyi pénzt új végzettségével, amiből tisztességgel el tudja látni családját. Az elméleti részről azt mondta, hogy közepesen volt nehéz a feladatsor, míg a gyakorlati részt magabiztosan teljesítette.

Kovács Anett, a SZTÁV Felnőttképező Zrt. szegedi kirendeltségvezetője elmondta: az uniós TÁMOP-projektből finanszírozott képzésre olyan elítéltek jelentkezhettek, akik egészségügyileg alkalmasak a munkakör betöltésére, és megvan a nyolc általános iskolai végzettségük. – Bár az építőipar nincsen éppen a csúcson, de ezzel a képzettséggel például anyagmozgatóként bármilyen nagyvállalat raktárában lehet munkát vállalni itthon és külföldön is. Szinte minden hallgatónk kapott eddig munkát, aki ezt a tanfolyamot végezte el – magyarázta Kovács Anett.

Címke:   Szeged Nagyfa TÁMOP reintegráció