Kutyaterápiát vezettek be egy ecuadori börtönben

Szerző: MTI / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2014/11/10/kutyaterapiat-vezettek-be-egy-ecuadori-bortonben

Dátum: 2014.11.10.
Az ecuadori hatóságok négy hónapja vezették be kísérleti jelleggel a kutyaterápiát a fogvatartottak közérzetének javítására. Kutyaterápiával enyhítik a bezártság okozta nehézségeket az ecuadori Santo Domingo börtönében.

A lopásért egy évre elítélt Mario még szabadlábon tanulta meg a kutyakiképzést. "A kutya valóságos áldás, visszaadta a lelki egyensúlyomat, a szabadságérzetemet" - mondta a kolumbiai férfi, aki nehezen viseli el a rácsokat, a zajt.

Az ecuadori hatóságok négy hónapja vezették be, kísérleti jelleggel, a kutyaterápiát a fogvatartottak közérzetének javítására. A kutyakiképző által tartott foglalkozásokon az őrizetesek labradorok, pitbullok, huskyk oktatásán vesznek részt. Korábban sok kutyát bántalmazott a gazdája, és a börtönbeli foglalkoztatásukat egyben az ő rehabilitációjuknak is szánják.

Egyes őrizetesek - főleg az idősebbek - számára a kutyák heteken át az egyetlen látogatók. Az idősek közül sokakat senki sem látogat, márpedig szükségük van arra, hogy szeretetet adjanak és kapjanak. Ezért vannak itt a kutyák - magyarázta Mario.

Ecuador 52 börtönében valamivel több mint 26 ezer 820 őrizetest tartanak fogva egy szeptemberi statisztika szerint.

A zsúfoltság a Quitótól 140 kilométerre nyugatra fekvő Santo Domingo börtönét sem kíméli: 1400 elítéltet őriznek itt, a befogadóképesség közel kétszeresét. "Itt nagyon kemény az élet. Valóságos kínzás. Még a kenyér is borzasztó" - mondta a nyolc évre elítélt ecuadori Alcides. "A kutyaterápiával legalább abba lehet hagyni a drogot" - tette hozzá.

A börtön pszichológusa, Daniella Torres is megerősítette, hogy a kutyaterápiának ilyen hatása is van. "Ezzel a terápiával meg akarjuk változatni az életmódjukat, hogy szórakozzanak és kevesebb kábítószert fogyasszanak" - mondta.

A börtön egyik vezetője, Erika Rodriguez elmondta, hogy a program minden típusú fogvatartottnál működik, még a legszigorúbb biztonsági intézkedések között őrzött, 17 évnél hosszabb börtönbüntetésre ítélt nehéz bűnözőknél is. "Kevesebb a verekedés és szívesebben vesznek részt a közösségi tevékenységekben és a munkában" - összegezte a tapasztaltakat.

Címke:   kutyaterápia rehabilitáció külföld Ecuador