Otthonában is vághatná a centit az elítéltek egy része

Szerző: M. B. / Dunántúli Napló / bama.hu

Link: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/otthonaban-is-vaghatna-a-centit-az-eliteltek-egy-resze-580902

Dátum: 2014.11.10.
A kisebb súlyú bűncselekmények miatt elzártak a büntetésük utolsó fél évét házi őrizetben tölthetnék. Már az Országgyűlés előtt van a büntetés-végrehajtás szabályait részben átíró kormánypárti javaslat, és amennyiben a honatyák elfogadják, akkor az elítéltek egy részére enyhébb előírások vonatkozhatnak majd.

Az egyik legfontosabb újdonság az igazságügyi miniszter által jegyzett tervezetben, hogy az első alkalommal elítéltek közül azok, akik legfeljebb öt évet kaptak, büntetésük utolsó hat hónapját otthonukban tölthetnék le. Aki ezt kéri, s jóváhagyják a kérelmét, lakóhelyét is elhagyhatná alkalmanként, ha bevásárolni, orvoshoz vagy munkába megy. Ez egyben azt is jelenti, hogy a büntetés letöltése előtt biztosíthatják az érintettek az önálló megélhetésüket, munkát kereshetnek és vállalhatnak, tanulhatnak, miközben erősíthetik családi, társadalmi kapcsolataikat is.

A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi majd. A hazakerülő raboknak „távfelügyeleti eszközt”, azaz elektronikus bilincset kell viselniük, amivel mindig tudható, mikor merre járnak.

Aki az előírásokat megszegi, visszakerülne a börtönbe, ráadásul büntetése letöltésébe nem számítana bele az az idő, amíg otthon volt, vagyis annyival többet kellene ülnie, amennyit a börtönön kívül töltött.

A javaslat indoklása szerint mindennek az a célja, hogy az elítéltek az eddigieknél könnyebben tudjanak visszailleszkedni környezetükbe, mivel a folyamat fokozatosan zajlik a reintegrációs őrizetbe helyezéstől addig, amíg visszanyerik tényleges szabadságukat.

Az új jogintézmény mindazonáltal nem azonos a feltételes szabadlábra helyezéssel, mivel utóbbinál a bíróság eltekint a büntetés meghatározott egy részének letöltésétől, ezzel szemben a házi őrizet alatt a büntetés végrehajtása folyamatos.

Címke:   elzárás jogszabály reintegrációs őrizet