Napi 830 kiló kenyér sül a börtönpékségben

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Schmidt Andrea / Délmagyarország napilap

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/napi_830_kilo_kenyer_sul_a_bortonpeksegben/2405835/

Dátum: 2014.11.11.
Tonnányi friss kenyér, kalács, kifli, zsemle és briós készül el naponta a Szegedi Fegyház és Börtön nyár óta magas hőfokon üzemelő sütödéjében. Az elkészült pékáru a Szegeden és Nagyfán fogvatartottak teljes napi fejadagját fedezi.

Két óriáskemencében sül a kenyér, kalács, zsemle, kifli és briós a szegedi Csillag börtön nyár óta üzemelő pékségében. A Cserzy Mihály utcában kialakított sütödében naponta 10-12 elítélt dagasztja a tésztát – ők mindannyian a legkisebb kockázatot jelentő csoport tagjai. A fogvatartottak a friss pékárun kívül fagyasztott termékeket is készítenek: többfajta töltött buktát, pogácsát és csigát. A nagyobbik kemencében egyszerre 160, a kisebbikben 80 darab 80 dekás kenyeret tudnak megsütni.

– A fogvatartott napi kenyérfejadagja 40 deka – tudtuk meg a sütöde logisztikusától. Naponta 830 darab kenyeret sütnek itt, amit a Csillag börtön, a Dorozsmai úti előzetes, valamint a nagyfai börtön fogvatartottjai fogyasztanak el. – Húsból, zöldségből és pékáruból a hazai börtönök már szinte teljesen önellátók – tudtuk meg a BvOP sajtóosztályától. A Csillag sütödében ottjártunkkor is gőzerővel folyt a munka. Az elítéltek egyik fele a már megkelt tésztát porciózta 80 dekás darabokra: a megkelt tésztát elektromos mérlegen mérték le. A fogvatartottak másik része a frissen elkészült kenyeret és kalácsot húzta ki a kemencéből: a friss pékáru illatától összefutott a nyál a szánkban. A sütödében jóval több mint 30 fok van, belépni kizárólag fehér köpenyben, hajhálóban, és cipővédőben lehet. Az elítéltek hétfőtől szombatig reggel 6-tól 15 óráig gyúrják a munkát, a Komáromban őrölt liszt 10 tonnás kiszerelésekben érkezik egy bajai lerakatból.

A betanított elítéltek munkáját a 24 éves Szabó Dávid pékmester felügyeli polgári alkalmazottként, aki a segítés mellett a sütöde minőségellenőre is. – Egy hónapja dolgozom itt, és elégedett vagyok az elítéltek munkájával, látszik rajtuk, hogy élvezik, amit csinálnak. Amikor megláttam, hogy hivatásos péket keresnek a börtönbe, azonnal beadtam a pályázatomat. Egyáltalán nem volt bennem félsz, hogy fogvatartottak közelében kell dolgoznom – magyarázta. A Csillag sütödéjében büszkén mondják: az elkészült péksütemények mindössze 2-3 százaléka selejtes, miközben egy komoly pékségben még 8-10 százalék selejt is jó eredménynek számít.

Ottjártunkkor éppen egy adag kalács készült el, amelyből kóstolót is kaptunk. Elfogulatlanul: sok szegedi pékség kalácsa elbújhatna a Csillag sütödéjében készült mögött.

Címke:   Szeged munkáltatás pékség bv.kft.