A magasból mentőt is bevetették a börtöntűznél

Szerző: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / heol.hu

Link: http://www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/a-magasbol-mentot-is-bevetettek-a-bortontuznel-581370

Dátum: 2014.11.12.
Megyei szituációs gyakorlatot tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben hétfőn.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egy 1908-ban épült műemlék jellegű épület Egerben. Heves megyében egyedülállóan hajtja végre a külön törvényben meghatározott szabadság-elvonással járó büntetéseket, intézkedéseket, büntetőeljárási kényszerintézkedéseket, valamint a szabálysértés miatt kiszabott elzárást. Az intézet környezete forgalmas belvárosi terület, a büntetés-végrehajtási épületek középületek - iskola, bank, bíróság - közé ékelődtek, amely kiemelt kockázatnak számít. Ezért is olyan fontos, hogy a tűzoltó erőknek és a velünk együttműködő társszerveknek gyakorlatokat szervezzünk, ezáltal az esetlegesen előforduló káreseményeket hatékonyabban tudjuk kezelni, reagálási képességeinket erősíteni tudjuk, valamint a szervezetek között is létrejön egy gyorsabb információáramlás - tájékoztatta a heol.hu-t Hevesi Katalin, a megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletese.

Elmondta: a gyakorlat ellenőrzése során vizsgálták a tűzoltás-vezetés szervezetébe bevontak szakmai hozzáértését, valamint a társszervekkel való együttműködés készségét.

A feltételezés szerint az intézetben a napi feladatok végzése közben a fogvatartotti körlet egyik zárkájában egy meghibásodott elektromos berendezés miatt tűz keletkezett. A lángok továbbterjedtek a helyiségben lévő éghető anyagokra és sűrű füst alakult ki. A zárka elhagyása közben az egyik fogvatartott megbotlott, beütötte a fejét és eszméletét vesztette. A tűz átterjedt az épület tetőszerkezetére is, amely közel száz négyzetméteren lángba borult. Az intézet szolgálatban lévő állománya megkezdte a tetőtűz oltását, azonban a tűz nagyon gyorsan terjedt és már a padlásátjárót sem tudták megközelíteni a szakemberek, így a tetőn ragadtak.

Az egri hivatásos tűzoltók két gépjárművel, és egy magasból mentővel vonultak a helyszínre, továbbá a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberét is riasztották a feltételezett tűzesethez, aki átvette a tűzoltás irányítását.

A helyi szakemberek még a tűzoltók kiérkezése előtt megkezdték az épület kiürítését. A gyakorlatok során a tűzoltók egy esetleges éles helyzetet szimulálnak, és elsődleges feladatuk az életmentés. Ennek megfelelően az égő szintről azonnal kimentettek egy sérültet, ezzel egy időben két sugárral oltották a lángokban álló szintet, továbbá a magasból mentőre szerelt úgynevezett létrasugárral is beavatkoztak a tetőszerkezet tűznél. Az oltással párhuzamosan a tetőn ragadt két embert hordágy segítségével mentették. Végezetül pedig egy speciális ventilátor segítségével átszellőztették az épületet.

A gyakorlatot ellenőrző megyei tűzoltósági főfelügyelő példásnak ítélte a szervezetek közötti kiváló együttműködést és kommunikációt, továbbá kiemelte a büntetés-végrehajtási szakemberek felkészültségét is.

Címke:   Eger együttműködés katasztróvadélem