Börtönök tervezője - Wagner Gyula élete és munkássága

Szerző: Dobrotka Katalin, ÖBE / epiteszforum.hu

Link: http://epiteszforum.hu/bortonok-tervezoje-wagner-gyula-elete-es-munkassaga

Dátum: 2014.11.13.
Wagner Gyula építész, a magyar börtönépítészet egyik legmeghatározóbb alakja. Munkáját dicséri még jónéhány törvényszéki épület a Kárpát-medencében. Életét és munkásságát Dobrotka Katalin dolgozta fel.

Wagner Gyula 1851. november 28-án született Pesten. Édesanyja Redlich Klára, édesapja Wagner János építész, akinek nevéhez fűződik többek között az 1800-as évek végén Budapesten, a Rózsadombon emelt Wagner-villa, a ma is álló Váci úti lóvasút indóház, az ELTE Puskin utcai épülete vagy az V. kerület Kossuth Lajos utca 14. (korábban Hatvani utca 14.) szám alatti Wagner-ház.

A szülők 1846-ban házasodtak össze, sorban születtek a gyerekek (a legidősebb 1848-ban, a legfiatalabb 1870-ben, összesen tizenhárman), Wagner Gyula harmadikként látta meg a napvilágot.

A budapesti kir. József Műegyetem beiratkozott hallgatója volt 1869-70-ben, majd 1872-73-ban a Bécsi Műegyetem mérnök fakultására járt. A Bécsi Képzőművészeti Akadémia építészmérnöki karán 1874-1877 között Theophil Hansen (fő műve a bécsi parlament) dán építész volt a tanára.

Édesapja - akit jó barátság fűzött Ybl Miklóshoz - természetesen az ő mestere is volt, ahogy testvéreinek is: öt felnőtt kort megélt fiú testvére közül Ödön (Veszprém Megyei Bíróság tervezője), János és Ferenc is az építészetet választotta. György testvére Pest tiszti főorvosaként, István rajzolóként és műasztalos-ácsmesterként dolgozott.

Házasságaik révén testvérei tovább erősítették a Wagner-család építészet iránti elkötelezettségét: Reisch építőmester Hortenzia lánya Ödön, míg Valéria nevű lánya János felesége lett. Klára nevű húgát Pecz (Petz) Samu (Magyar Országos Levéltár Bécsi kapu téri épülete, a budapesti Vásárcsarnok megálmodója) műépítész, műegyetemi tanár vette nőül 1884. január 26-án (ez a házasság nem tartott sokáig: Pecz Samu 1892-ben Kerstinger Alojziával kötött házassági szerződést).

Címke:   Wagner Gyula börtönépítészet múlt