Nincs jogtalanul fogva tartott a megyei fogház 143 őrizetese között

Szerző: mukachevo.net / karpataljalap.net

Link: http://karpataljalap.net/?q=2014/11/15/nincs-jogtalanul-fogva-tartott-megyei-foghaz-143-orizetese-kozott

Dátum: 2014.11.15.
Az őrizeteseknek a Kárpátaljai 9. Számú Büntetés-végrehajtási Intézetben való alaptalan fogva tartásáról megjelent sajtóinformációk nyomán a Kárpátaljai Megyei Ügyészség ismételt vizsgálatot folytatott le a fogházban – közölte a mukachevo.net.

Megállapítást nyert, hogy a 2014. november 10-i állapotok szerint az intézményben 143 személyt tartottak fogva két hónapnál hosszabb ideje bírósági végzés alapján. A jelzett személyeket súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. Nem derült fény olyan esetekre, amikor kisebb bűncselekményekért vettek volna őrizetbe személyeket, vagy a törvények által megállapított időn túl tartották volna őket fogva – áll a Kárpátaljai Megyei Ügyészség sajtószolgálatának az esetről kiadott közleményében.

A bírósági végzés alapján fogva tartottak személyi aktáinak vizsgálata során megállapítást nyert, hogy valamennyi ügyirat tartalmazza a fogva tartás meghosszabbítására vonatkozó bírói végzést. Ugyancsak nem találtak arra utaló jelet, hogy a Kárpátaljai 9. Számú Büntetés-végrehajtási Intézetben a vizsgálóbíró engedélye nélkül tartottak volna fogva bárkit is.

Ezzel együtt a megyei ügyészség munkatársai havonta ellenőrzik az őrizetesek elhelyezésére és fogva tartására vonatkozó törvényi előírások betartását a fogház tisztségviselői által – emlékeztet a Kárpátaljai Megyei Ügyészség sajtószolgálata.

Címke:   őrizet vizsgálat külföld Ukrajna