Börtönrácsok mögött Létezni – Transzcendentális Meditáció

Szerző: tminfo.hu

Link: http://www.tminfo.hu/transzcendentalis-meditacio/bortonracsok-mogott-letezni-transzcendentalis-meditacio/

Dátum: 2014.11.21.
Gary Kilmer, az Oregon állambeli Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője: „Szeretném látni, hogy a Transzcendentális Meditációt Oregon minden egyes börtönében bevezetik. A TM olyan utat biztosított a fogvatartottaknak, melyet követve egy átgondoltabb, érettebb gondolkodásra és magatartásra tehetnek szert; mindez képes megtartani őket bebörtönzésük ideje alatt. Amennyiben ezt ők is felismerik, a TM segít egyengetni az útjukat, hogy újra sikeresen visszailleszkedjenek a társadalomba.”

Távolítsuk el a sötétséget


Josh 27 éves, végzős főiskolás, akit letartóztattak és elítéltek kábítószer birtoklás miatt. Csupán néhány hetet kényszerült az Oregoni Állami Fegyház rácsai mögött tölteni, de beszámolója alapján Északnyugat egyik legnagyobb börtönében tapintani lehetett a félelmet. Éjjel, kilenc óra körül cellája rácsai mögül nézett kifelé – emlékszik vissza a fiatal férfi. A világítás este 10-ig van meg, majd éjféltől már csak halvány biztonsági fény ég. Utóbbit leszámítva szinte teljes sötétség borul az elítéltekre. Ilyenkor egy rövid pillanatra zavart csend uralkodik a börtönben, amit felváltanak a felhangzó sikolyok, üvöltések, egyesek a rácsokat rángatják, dörömbölnek. Az effajta lidérces hangulatban gyakran érezheti úgy az ember, hogy „elment az esze”. Josh is nehezen viselte ezt a közeget, az éjszakákat összekuporodva, takaróját a fejére húzva töltötte másnap hajnalig. Elmondása szerint valamiféle csendet keresett (kívül és belül egyaránt, mely megnyugvást adott volna neki), de egy büntetés végrehajtási intézményben erre nehéz rálelni.

Hónapokkal később azonban a csend és a béke „besurrant” az Oregon Állami Fegyházba egy váratlan csatornán keresztül. 2009 őszén az oregoni kormány együttműködve Dr. Sanford Nidichel, a Maharishi Menedzsment Egyetem munkatársával belefogott egy véletlenszerű kiválasztáson alapuló, kontrollcsoportos vizsgálatba. A kísérletben a Transzcendentális Meditáció hatásait vizsgálták. 2011 tavaszán már 93 fogvatartott személy, 16 büntetés végrehajtási alkalmazott – köztük börtön felügyelő, főorvos, kutatás vezető munkatárs, börtönlelkész – sajátíthatta el a Transzcendentális Meditáció technikáját. Az említett személyek szubjektív jelentéseket adtak a tapasztalataikról. Mindannyian pozitív, ígéretes és egyben szívbemarkoló élményekről számoltak be. A programot a David Lynch Alapítvány támogatta.

Korábbi kutatások, melyeket Massachusettben, a Walpole State Prison-ben; illetve a kaliforniai Folson Börtön és egyéb büntetés végrehajtási intézmények bevonásával végeztek, számos pozitívumról számolnak be. A meditáció hatására jelentősen csökkent az erőszak és a fogvatartottak közötti kihágások, szabálysértések elkövetése. A TM-et elsajátító és rendszeresen végző személyek között a bűnismétlés 33-43%-kal mutatott kedvezőbb eredményt, összehasonlítva a nem meditáló kontrollcsoport adataival. Az „Oregon Tanulmány” a korábbi vizsgálati területeket kiterjesztve standardizált formában vizsgálta a rabok pszichés stresszel, büntetőjogi gondolkodásával, lelki jólétével és traumatikus tüneteikkel kapcsolatos változásokat. Néhány évre szükség volt, hogy a projekt teljes egészében megvalósuljon, azonban kétség kívül megállapítható, hogy radikális változás indult meg a börtön falai mögött.

Belső rehabilitáció

Blaze Compton, aki a börtön kísérletben a helyszínen közreműködött; gyakorló TM-tanárként, számos rendkívüli változásnak lehetett szemtanúja. „A TM-el adunk nekik egy olyan technikát, mellyel a tudat meghaladhatja önmagát, hogy kitörjön a börtön határai mögül, így a stresszből, a negativitásból, a káros gondolatok és érzelmek köréből. Amikor az egyén azt érzi, hogy megkönnyebbült a lelkében, akkor természetesen a külvilágban megnyilvánuló viselkedése is változik. Az igazi rehabilitáció belülről indul” – mondja Compton.

„Hol van a rehabilitáció központja? Belül a személyiség természetében; ez az egész az isteni végtelen – a határtalan mezejének összefüggése a mélyen létezővel. A Transzcendentális Meditáció élénkíti azt. Állandó tudatállapot jön létre a végtelennel összekapcsolódva, s ha ezt élénkítik, akkor az ember végtelenül korrelál a környezetével. Ezáltal az egyén támogat, gazdagít mindent a környezetében. A kifejezésnek, hogy „rehabilitáció” az abszolút belső létezésből kell fakadnia.” Idézet Maharishi Mahesh Yogitól szavaiból; 1977. „First World Assembly on Law, Justice, and Rehabilitation” (Seelisberg, Svájc)

Néhány példa:

Jimmy, egy harminc éves fegyenc, akit öt évre ítéltek autólopásért, már súlyos ADHD, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedett, amikor bekapcsolódott a programba. Ekkortájt olyannyira elhatalmasodott rajta a betegsége, hogy meggyőződése szerint 30 másodpercet sem tudott nyugodtan ülni és kétségei voltak, hogy a meditálás egyáltalán menne neki. Az első meditációs gyakorlat rácáfolt erre, mély békét tapasztalt meg. Ezután kitartóan végezte a gyakorlatot naponta kétszer, húsz percig. Komoly megkönnyebbülést érzett és szűnni kezdtek figyelemzavaros tünetei is. Ennek eredményeként az ADHD tünetei már sokkal kevésbé zavarták őt mindennapi tevékenységeiben, mint korábban.

Paul, aki két évet kapott kábítószer árusítás miatt, részt vett a TM bevezető előadásán, de bevallása szerint csak azért, hogy élvezhesse a felszolgált csokis sütit. Végül vonakodva úgy döntött, hogy mégis tesz egy próbát a meditációval kapcsolatban. Hetekkel később azt mondta: „Boldognak és békésnek érzem magam. Csak mosolygok magamon. Tudom, hogy soha többé nem fogok drogokhoz nyúlni. És még egy dolog, bölcsebbnek érzem magam. Nem akarok többé egy bandához sem tartozni. Ez normális?”

A 18 éves David 25 évnyi büntetését tölti súlyos testi sértés miatt. Oregon nevelő létesítményeiben nőtt fel, ahol a „Cocktail” becenevet kapta, mert olyan sokféle kábítószerrel élt. Felnőttként az állami börtön izolált, „lyuknak” nevezett helyiségében töltötte az idejét, míg meg nem tanulta a Transzcendentális Meditációt. Most, egy évvel később nyolc gyógyszerrel állt le, fegyelmi problémák nem voltak vele, és becsületének elismeréseként szerzett meg egy ágyat a börtön közösségben.

Gary Kilmer, aki az Oregon állambeli Büntetés Végrehajtási Intézet vezetője, elismerően nyilatkozott a Transzcendentális Meditáció által elért eredményekről. Megállapításai szerint az elítéltek „egészségesebbek, és úgy tűnik, hogy nyugodtabbak is, kevesebb a reaktív helyzet a börtönben.”

Randy Geer, az Oregon Department of Corrections bentlakásos szolgálatot végző állományának vezetője szerint: „A börtönben ritkán van csendes pillanat, nemhogy pillanatnyi nyugalom. A Transzcendentális Meditáció egy utat kínál, az egyéni központú nyugalomra és enyhíti a fájdalmakat. Ez működik mind a büntetés végrehajtási személyzet részéről, de a fogvatartotti környezet megteremtésében is, ahol az egészséges gyógyulás is előfordulhat, amelyet a társadalom üdvözöl.”

Dr. Tom O’Connor segédmunkatársként vett részt az az oregoni programban, illetve több korábbi kutatás vezetője volt. Véleménye szerint nem kétséges, hogy a börtönökben nehéz élni és dolgozni. Koncentrált formában van jelen a veszély, a bizalmatlanság, a szégyen, a bűntudat. „A TM segít felébreszteni, elmélyíteni és megszilárdítani azt a transzformációs folyamatot, amelyre olyan nagy szükségünk van a túlterhelt és költséges büntetés végrehajtási rendszerben.”

Az oregoni börtön projekt tovább folytatódik, a kutatói tevékenység alatt több elítélt is szabadult mát a börtönből. A jövőre nézve megállapítható (a folsomi börtönben végzett kutatás adatai szerint), hogy a TM gyakorló elítéltek szabadulásukat követően kevesebb súlyos bűncselekményt követnek el, visszailleszkedésük a társadalomba kedvezőbb, a bűnismétlés aránya pedig 20%-kal csökkent. Minden jelenlegi mutató arra utal, hogy a Transzcendentális Meditációban óriási rehabilitációs potenciál rejlik.

Címke:   transzcendentális mediáció külföld USA