Az igazságügyi tárca megszüntetné a rabok keresetének felértékelését

Szerző: tasr / bumm.sk

Link: http://www.bumm.sk/belfold/2014/11/23/az-igazsagugyi-tarca-megszuntetne-a-rabok-keresetenek-felertekeleset

Dátum: 2014.11.23.
Az igazságügyi minisztérium a következő évben nem növelné az inflációval illetve a minimálbérrel arányos mértékben a rabok keresetét. Így szeretnének spórolni.

A tárca pénteken terjesztette a parlament elé a javaslatát, amikor a rabok és gyanúsítottak által megkereshető összeget szabályzó törvénymódosító indítványát tárgyalta a törvényhozás.

A jelenlegi szabályozás szerint a rabok bére 2015. január 1-től megnövekedne, hiszen ezzel a dátummal emelkedik a minimálbér. Ez utóbbi alapján számolják ugyanis ki, hogy mennyi lehet a rabok keresete.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Alexandra Donevová elmondta, hogy a fogvatartottak bérezése nyolc százalékkal emelkedett volna meg.  Január elsejétől ugyanis a minimálbér 7,95 százalékkal növekszik majd. A jelenleg beadott módosítás értelmében a rabok bérezése csak 1,08 százalékkal növekedne.

Az igazságügyi minisztériumnak azonban az egy százalék is sok. A 2013-as évben már négy százalékkal emelték a fogvatartottak által megkereshető összeget.

"A minisztérium a tárgyalásokkal kapcsolatban egy olyan indítványt tesz, mi szerint a bérek maradjanak a 2014-es szinten"- mondta Donevová.

A minisztérium tájékoztatása szerint egy fogvatartott a havi bruttó keresete 101,98 euró.
A szlovákiai börtönökben jelenleg 7800 rab dolgozik. Összesen 1398 személyt tartanak előzetes letartóztatásban, és 10 187 személyt elítéltként tartanak fogva. Az, hogy közülük közel nyolcezren dolgoznak, 67,6 százalékos foglalkoztatottságot jelent.

Címke:   rabkeresmény külföld Szlovákia