Buday Péter börtönbe vonult

Szerző: TV2 Mokka / sztarklikk.hu

Link: http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-bulvar/141185/

Dátum: 2014.11.26.
Ráadásul mindezt önként. A sztárszakács segíteni szeretne az elítélteknek, hogy jobb életük lehessen a börtönévek után, így megtanítja őket főzni, nem is akárhogyan, hiszen a képzés végén még papírt is szereznek tudásukról.

"Arról van szó, hogy dr. Budai István, a balassagyarmati börtönnek a parancsnoka e-mailban megkérdezte tőlem, hogy vállalnám-e az elítéltekkel való foglalkozást, megtanítanám-e őket főzni? Mondtam, hogy rendben van, de csak úgy, ha teljesen komoly, és nem tanúsítványt kapnak egy tanfolyam keretén belül, hanem OKJ-s bizonyítványt. Innentől nehezebb lett a dolog. Egy nagyon lelkes pedagógus adja az elméleti órákat, én pedig készítem velük azokat az ételeket, amik egyébként az ebédjük lesz. Tehát ha nem sikerül, akkor nincs ebéd, mert erre nincs se pénz, se eszköz, semmi. Majd áprilistól lesz, mert a Balassagyarmati Munkaügyi Központ indította el ezt az egészet, addig viszont saját erőből történik minden" - magyarázza Buday Péter, aki tizenhat elítélttel foglalkozik, akikről nem akarja tudni, hogy miért kerültek a börtönbe és hány évre ítélték őket.

"Minden szerdán megyek hozzájuk, a gyakorlati részt megtanulják ott a konyhán. Aki hadseregben volt, az tudja, mi az, hogy ´csellista´, tehát ´csellóznak´. Kértem, hogy ezek az emberek most ne géppel dolgozzanak, hanem kézzel vágják a hagymát. 760 főre főznek. Ezzel az egésznek az a fontos lényege, hogy ezek az emberek gyakorlatilag megtanulnak főzni. Elkészítik a saját ebédjüket és nem abban az ütemben csinálják, mint egy iskolában szépen egymásra építve, hanem ha például van babgulyás, akkor megtanulják, mi az apróra vágott hagyma, kis kockára vágott hús, mit jelent az, hogy habarás, és csipetke. Káposztás tészta volt utána, így gyúrtunk tésztát is.

A másik fontos része, hogy szeretnénk, ha ez képzésközponttá válna a büntetés-végrehajtási intézetek között és gyakorlatilag két év alatt elkészítenénk egy olyan étrendet, hogy mind a harmincegy intézetnél összhang lenne, és az anyagbeszállító cégek arra az étlapra tudnának termelni, és ez nem terhelné annyira a társadalmat" - hangsúlyozza Buday Péter sztárszakács, aki tudja, hogy akik a börtönévek után szabadulnak, nehezen tudnak beilleszkedni a társadalomba.

"Ezt úgy találtuk ki, hogy ha a fegyveres erők a rabokat szabadulásuk után visszafoglalkoztatnák mondjuk még egy évig, akkor kevesebb lenne a visszaeső bűnöző. Én mindent megtanítok nekik, ami egy szakmunkásvizsgához szükséges és meg fogják tanulni az étkeztetés egészséges oldalát is" - hangsúlyozza Buday Péter, akitől a műsorvezető Kárász Róbert megkérdezte, nem kell-e aggódni, ha bűnözők kezébe kést ad?
"Ezek kiválogatott emberek" - volt a sztárszakács válasza, aki nincs veszélyben emiatt.

Címke:   Balassagyarmat képzés reintegráció