Önkéntes munkát végeztek az idősek otthonában a bernátkúti fogvatartottak

Szerző: Szabó Szabolcs / duol.hu

Link: http://duol.hu/hirek/bunbanat-ecsettel-a-kezben-1662570

Dátum: 2014.11.26.
Egyfajta jóvátételként vállaltak önkéntes munkát szerdán az Idősek Napközi Otthonában a bernátkúti fogvatartottak.

- Ha megbíznak az emberben, akkor az pozitív változást hozhat. Számunkra ez egyben egy remek lehetőség is, hogy bizonyítsuk, lehet ránk számítani, képesek vagyunk értékteremtő munkát végezni - mondja Jóni István, a baracsi Idősek Napközi Otthonának erősen festékszagú folyosóján. Szerdán reggel nyolctól délután négy óráig a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bernátkúti alegységében büntetésüket töltő hét fogvatartott dolgozott a már említett intézmény közösségi termeinek felújításán.

A programról részletesen  Hódos Gabriella a Bv. intézet kommunikációs munkatársa számolt be lapunknak:

- A jóvátételi programok célja egyfelől a fogvatartott számára a bűncselekmény okozásával, illetve annak okozatával való szembenézés és a felelősségvállalás elősegítése, a tudatosság növelése, valamint a szimbolikus módon a helyi közösség számára történő jóvátétel során megjelenő közösségi értékekhez, érdekekhez való elköteleződés erősítése miatt létrejövő bűnmegelőzési hatás elősegítése. Másfelől, a közösség érzékenyítése, a jóvátétel elfogadásával a társadalmi visszailleszkedés elősegítése. Fontos kiemelni, hogy a szerdai jóvátételi munka nem munkaviszony keretében történt, az elítéltek díjazás nélkül, mintegy társadalmi munkaként végezték.

- E jóvátételi munkavégzés is azt hivatott szolgálni, hogy az ebben résztvevő fogvatartottak kapnak egy pozitív visszacsatolást, hogy igenis képesek fejlődni, megváltozni, jobb emberré válni - mondta le lapunknak Bíró Attila Sándor utógondozó koordinátor, aki hozzátette, a baracsi Idősek Napközi Otthonában kifestették az ebédlőt, az irodahelyiségeket.

Az elítéltek közül Jóni István nyilatkozott lapunknak, aki elárulta, örömmel fogadták, hogy egy időseket segítő intézményben vállalhatnak munkát, mint fogalmazott:

- Be kell vallani, sok rosszat tettünk a múltban, most talán valamit törlesztünk a társadalom felé.

Címke:   Pálhalma jóvátételi munka reintegráció