A rasszista gyilkossal is elfogadtattam, hogy a romaság érték

Szerző: Munkácsy Márton, Kozma Zsuzsi / vs.hu

Link: http://vs.hu/kozelet/osszes/a-rasszista-gyilkossal-is-elfogadtattam-hogy-a-romasag-ertek-1127#!s1

Dátum: 2014.11.27.
A börtönben nem működnek az előítéletek – mondja Felföldi László, aki roma származásúként főtiszti beosztásba jutott a hazai büntetés-végrehajtás hierarchiájában. Nevelőként apa- és romagyilkost is segített a szabadulás felé. Ha tehetné, több cigány szakembert csábítana a bv állományába.

Amíg jöttünk át a rácsos ajtókon, az egyik kollégája kérdezte, kihez tartunk. Mikor válaszoltunk, csak annyit mondott: Á, a Lacika! Szokatlan megszólítása ez egy bv-tisztnek.

Csak a közvetlen kollégáim hívnak így. Közel 15 éve dolgozom a Budapesti Fegyház és Börtönben, sokan ismernek. Persze a katonai hierarchia megvan, reggel jelentkeznek nálam, de utána felesleges lenne kétpercenként újra a „Jelentkezem, őrnagy úr” megszólítás.

A fogvatartottak nem élnek vissza azzal, ha a kollégái becenéven szólítják?

Egy fogvatartott, ha bejön az irodámba, akkor engedélyt kér, névvel, törzsszámmal. Velük teljesen más a viszonyom.

Hogyan jött a bv?


Ahogy Stendahlnál a Vörös és feketében is az érvényesülés lehetőségeiről van szó. Egy jászsági roma előtt a kilencvenes években két út állt, hogy kitörjön: vagy papnak megyek, vagy katonának. A családomban több katonatiszt is volt, de a katonai főiskolára nem jutottam be, ezért 1996-ban felvételiztem a Rendőrtiszti Főiskolára, büntetés-végrehajtási szakra.

Örült a család egy ilyen választásnak?


Nem kergetett édesanyám a ház körül, hogy márpedig fiam te börtönben fogsz dolgozni. De a szüleim úgy voltak vele: tanuljak tovább, ha már korábban beírattak a gimnáziumba.

A főiskola után sem volt kérdés, hogy börtönbe megy dolgozni?


Még a főiskolán aláírtunk egy papírt, hogy vállaljuk, hogy az ország bármely bv-intézetében vezényelhetnek. Én szerencsére Tökölre, a fiatalkorúakhoz kerültem. Húszéves, roma származású bv-sként fiatal gyerekekkel akartam foglalkozni. Ott éreztem, hogy van lehetősége az embernek.

Címke:   Tököl személyi állomány roma származás