Fogfehérítés a fogvatartottaknak

Szerző: Heute, Erika / hir.ma

Link: http://hir.ma/kulfold/szines-hirek/fogfeherites-a-fogvatartottaknak/456207

Dátum: 2014.11.26.
Ausztriában felháborodást váltott ki, hogy az elítéltek fogfehérítést vehetnek igénybe.

Az Egészségügyi Minisztériumot megkereste az érdeklődő és felháborodott politikai párt, hogy igaz-e, miszerint a börtönökben fogfehérítést is felajánlanak, s mindezt az osztrák adófizetők pénzén.

Még mielőtt a hivatalos válaszadásra rendelkezésre álló nyolc hét lejárt volna, a „Heute” című napilap a fogvatartottak vezető fogorvosát megkereste a válasz reményében. „Egyetlen fogvatartási intézményben lehetséges ez. A szolgáltatásért a fogvatartottaknak maguknak kell fizetni” – így a válasz. Azt, hogy melyik ez az intézmény, az orvosnő adatvédelmi okokra hivatkozva nem árulta el.

Az újság további kutatásokat végzett, melynek eredményeként kiderült, hogy az alsó-ausztriai Sonnberg börtönében végeznek ilyen fogászati beavatkozást. Kezelésenként 90 euróba kerül a fogfehérítés. A költségeket közvetve mégiscsak az állam fizeti, mivel az elítélt a költséget abból a keresetéből fizeti, amelyet a börtönben végzett munkájáért (például konyhai munka, asztalos munkák stb.) kapott keresményből megtakarít.

Címke:   eü. ellátás szolgáltatás külföld Ausztria