Vizsgát tettek a gyulai börtön lakói

Szerző: beol.hu

Link: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/vizsgat-tettek-a-gyulai-borton-lakoi-583996

Dátum: 2014.11.29.
Húsz elítélt és előzetes letartóztatását töltő fogvatartott tett OKJ-s targoncavezetői vizsgát szombaton délelőtt a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Gyulán. A képesítés megszerzése része a Fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci re-integrációja és az intenzív utógondozás modellje című programnak.

— 2011-ben lemaradtam a munkahelyemen egy targoncavezetői képzésről, most itt és így sikerül pótolnom — nyilatkozta lapunknak Somogyi Zoltán. Az előzetes letartóztatásban lévő, géplakatos-gépszerelő-karbantartó végzettséggel rendelkező férfi elmondta, hogy visszavárják állásába, ő pedig szeretné ezt egyebek mellett az újabb képzettség megszerzésével megköszönni, miközben szaktudására előreláthatólag szükség is lesz.

Kérdésünkre kifejtette, a képzésben részvevők közül sokaknak nyolc általánosuk van, így ezzel a végzettséggel nagyobb esélyük nyílik az elhelyezkedésre, mint korábban lett volna.

— A targoncások keresettek, piacképes szakmáról van szó — tette hozzá.

Uhrin Ilona projektfelelős, a BV intézet munkatársa lapunk kérdésére kiemelte, előzetesen felmérést végeztek a térség munkáltatói között, és a kutatás során kapott eredmények után döntöttek a targoncavezetői képzés indítása mellett, hiszen ezekre a szakemberekre komoly igény mutatkozik.

A Büntetés-végrehajtási Intézet részéről Iróczky Péter bv. alezredes elmondta, a 2013 márciusában kezdődött programba 120 embert vontak be. Kétszer húsz fogvatartott vehetett részt személyiségfejlesztő, önismereti és konfliktuskezelési tréningen, közülük választották ki az OKJ-s képzésbe bekapcsolódókat. A feltétel a már említett tréning és az általános iskolai bizonyítvány volt.

A projektben utókoordinátor is dolgozik, aki az intézetben is számos feladatot lát el. Egyebek mellett az iratok pótlásában, a lakhatási lehetőségekkel összefüggő segítségnyújtásban, a szociális és társadalombiztosítási ellátáshoz való hozzáférésben egyaránt közreműködik. Akik már szabadultak, azok számára a munkaügyi kirendeltségen is tanácsadást tart a szakember.

A fogvatartottak egyéni és csoportos foglalkozásokon ugyancsak részt vehetnek, részt vehettek. Jóvátételi programba is bekapcsolódhattak, amelynek részeként például egy sporttelepet tettek rendbe.

A projektfelelős is több területen járul hozzá a kezdeményezés sikeréhez az adminisztrációs munkáktól a képzések leszervezéséig. A legfőbb cél, hogy a fogvatartottak szabadulásuk után visszatérhessenek a társadalomba.

Címke:   Gyula projekt TÁMOP reintegráció