Rabok tanítanak kutyákat a börtönben

Szerző: Kossuth Rádió, Szombat délelőtt / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2014/11/29/rabok-tanitanak-kutyakat-a-bortonben

Dátum: 2014.11.29.
A szombathelyi börtön reintegrációs programjának része, hogy a fogvatartottak gazdátlan kutyákat tanítanak és idomítanak.

A büntetés-végrehajtásnak jogszabályban rögzített feladata a reintegráció, ennek érdekében különböző kulturális programot szerveznek, s ennek része a kutyaterápiás foglalkozás is, magyarázta Dr. Kovács András bv. hadnagy a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában. A programot, amelyen hat menhelyi kutya és hat fogvatartott vehet részt, negyedik alkalommal rendezték meg. Nyolc héten át, hetente kétszer dolgoznak együtt a rabok a kutyákkal, ezt követően pedig vizsgát tesznek.

Kutya és ember sokat tanul egymástól: a fogvatartottak türelmet, fegyelmet, a kutyák pedig engedelmességet, arról nem is beszélve, mennyire hálásak, hogy valaki foglalkozik velük.

Csollányné Horváth Kriszta, a programban részt vevő Fekete István Állatvédő Egyesület egyik vezetője elmondta: eddig minden tanfolyam után két-három kutya gazdára is talált. A kutyák örökbe adásánál nagy előnyt jelent, hogy ezek az állatok már megtanultak pórázon sétálni, ismerik a legfontosabb vezényszavakat, s jól szocializáltak. Arra is volt példa, hogy az egyik vizslát a vele dolgozó, s a tanfolyam után két héttel szabadult fogvatartott vette magához.

Címke:   Szombathely kutyaterápia reintegráció