Fogvatartottak műsoroztak a kórház gyermekosztályán

Szerző: Papp Gábor / beol.hu

Link: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/fogvatartottak-musoroztak-a-korhaz-gyermekosztalyan-585698

Dátum: 2014.12.10.
„Nincs karácsony szeretet nélkül” címmel adtak elő az ünnepváráshoz kapcsolódó darabot szerda délután a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a Pándy Kálmán kórház gyermekosztályán. Az előadás végén apró ajándékokkal kedveskedtek a kis betegeknek és szüleiknek.

— Az előadás az utolsó előtti része volt annak a jótékonysági rendezvénysorozatnak, amellyel a gyermekosztály alapítványát segítjük egy korszerű eszköz beszerzésében — nyilatkozta lapunknak a helyszínen Hafenscher Csaba Zoltán büntetés-végrehajtási ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Mint elmondta, a fogvatartottak is úgy gondolták, hogy a beteg gyermekek segítése a legfontosabb cél, amely mögé ők is odaállhatnak.

A programsorozat így hozzájárul reintegrációjukhoz, a fogvatartottak pedig ily’ módon törleszthetik a társadalom ellen elkövetett cselekményeket, illetve azok egy részét.

— A többrészes akció fontos monumentuma volt a mostani — fogalmazott az intézetparancsnok. — A gyermekek számára egyáltalán nem lehet könnyű az ünnepek előtti időszakot, illetve a Mikulás-napot a kórházban átélni. Bízunk abban, hogy a darab hozzájárult ahhoz, hogy egy kicsit könnyebbek legyenek számukra az ott eltöltött napok.

A már említett eszköz, a nagy teljesítményű vérnyomásmérő és a nellcor kompatibilis pulzoximéter beszerzéséhez egyébként a fogvatartottak közül is többen hozzájárultak különböző összegekkel. Emellett, akik segíteni szeretnének, azok a Beol.hu hírportálon licitálhatnak arra az olimpiai pólóra, amelyet tizenkét olimpiai és világbajnok, Szabó Bence, Mizsér Attila, Ábrahám Attila, Borkai Zsolt, Cseh László, Szilágyi Áron, Dombi Rudolf, Berki Krisztián, Gergely István, Fábián László, Storcz Botond és Kökény Roland írt alá. Az így befolyt összeg szintén az alapítványhoz kerül, melyet a jövő héten adnak át a Jókai színházban.

A szerdán előadott darabban elsősorban a karácsonyhoz kapcsolódó versek és zenék kaptak helyet. A négy fogvatartott pedig a Mikulást, a két krampuszt és egy manót jelenített meg a gyermekosztály előadásnak helyet adó ebédlőjében. A gyerekek közül akadt, aki kedves cserfességével interaktívvá is tette a produkciót.

Hadászi József Csaba, az egyik fogvatartott, egyben a darab szereplője úgy vélekedett, fontos, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek, akik a kórházba kényszerülnek ebben az időszakban. Mint elárulta, neki is két gyermeke van, éppen ezért is érzi, hogy milyen nehéz lehet most a kis betegeknek és szüleiknek.

— Remélem, hogy tetszeni fog a gyerekeknek a műsorunk, és jól érzik magukat a produkció alatt — mondta még a kezdés előtt.
A darab betanulásában a békéscsabai Jókai színház megbízásából Pocsai Ildikó segítette a fogvatartottakat.

— Természetesen elsősorban olyan verseket és zenéket választottunk, amelyek visszaadják az ünnep hangulatát, és jó kedvet is sugároznak — hangsúlyozta kérdésünkre Pocsai Ildikó. Mint elárulta, a szereplők próbáról próbára fejlődtek, egyre többet tettek bele a produkcióba. Az előadás végén természetesen apró ajándékokat is átadtak nézőiknek a fogvatartottak.

Címke:   Gyula jótékonyság ünnep reintegráció