A karácsony a Csillag börtönben is ünnep

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Karnok Csaba / Délmagyarország napilap

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_karacsony_a_csillag_bortonben_is_unnep/2410023/

Dátum: 2014.12.12.
Szeged legelzártabb épületében, a Csillag börtönben is már minden a karácsonyról szól: a jó magaviseletű elítéltek karácsonyváró hangversenyen vehettek részt. A fogvatartottak családjuknak is készíthetnek meglepetéseket a rácsok mögött, szenteste bejgli és rántott hal is jut a tányérjukra.

– A karácsony a börtönökben is egy kivételezett ünnepi nap. Szenteste előtt karácsonyi koncerteken, szentmiséken, betlehemezésen vehetnek részt az elítéltek. A börtönökben egy darab központi fenyőfát állítanak fel, amire a fogvatartottak díszei is rákerülnek. Az elítéltek a celláikban is feldíszíthetnek egy-egy fenyőágat. Bár nem könnyű kigazdálkodni, de szentestén a menübe kerül egy kis bejgli és rántott hal is – mondta Szalai Tímea, a BvOP sajtóirodájának vezetője.

A fogvatartottaknak lehetőségük van szeretteiknek különféle ajándéktárgyakat készíteni karácsony előtt, és ők is kaphatnak csomagot. – Havi egy beszélőt minden elítéltnek biztosítani kell, a családosok az ünnepek tájékára időzítik ezt, amikor személyesen adhatják át egymásnak a meglepetéseket – magyarázta az osztályvezető.

A szegedi Csillag börtönben már december közepén ünnepi a hangulat: csütörtök délután karácsonyváró hangversenyt adtak a börtön dísztermében a Király-König Péter zeneiskola művésztanárai a dolgozóknak és a fogvatartottaknak. Farkasné Pap Erika gordonkaművész hat éve szervezi ezeket az előadásokat, a műsorban zenetörténeti érdekességeket is mesél a közönségnek. – A koncerten csak a kifogástalan magaviseletű, dolgozó elítéltek vehetnek részt – közölték érdeklődésünkre.

Közéjük tartozott a 31 éves Mihály is. – Ez lesz a 12. karácsonyom a rácsok mögött. Édesanyám, édesapám, a testvéreim és családjaik vannak odakint. Feleségem és gyerekem nincs, ami ilyen körülmények között szerencsésnek is mondható: így is nehéz az ünnep, de akkor kibírhatatlan lenne – mesélte a férfi. Mihály 19 évesen töltötte utoljára szabad emberként a karácsonyt. – Arra emlékszem, hogy nagyon kavalkádosra sikerült az ünnep, nehéz volt megoldani, hogy szenteste együtt legyen a család. Akkor még nem is tudtam értékelni, hogy végül sikerült összehozni mindenkit. Két karácsonyom lesz még a börtönben, szeretném ha szabadulásom után ismét minden szerettemmel együtt ünnepelhetnék – mondta Mihály. A férfit idén karácsonykor nem látogatja meg családja, anyagi gondok miatt, utoljára a születésnapján voltak beszélőn. – Azért én készítettem anyukámnak ajándékot: egy faragott farózsát küldök neki haza karácsonyi ajándékként. A zárkában is teljesen más a szenteste, mint az év többi napja. Ilyenkor mindenki a legnagyobb megértéssel és szeretettel fordul a másik felé, olyanokkal is beszélgetünk, akikkel hétköznapokon nem igazán barátkozunk, mert tudjuk, hogy ezen a napon mindenkinek szüksége van szeretetre. A zárkában sütit is sütünk, például kókusztekercset, megkínáljuk egymást és beszélgetünk – mesélte Mihály.

Címke:   Szeged ünnep kultúra szabadidő