Börtönben élő csecsemők – cél a sokkmentes szabadulás

Szerző: Kossuth Rádió, Szombat délelőtt / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2014/12/13/bortonben-elo-csecsemok-cel-a-sokkmentes-szabadulas

Dátum: 2014.12.13.
Az országban egyedülálló kecskeméti anya-gyermek börtönkörletben fogva tartott anyáknak és a mellettük egyéves korukig cseperedő gyermekeiknek nem lehet okuk a panaszra – mondta az intézet parancsnoka.

Vasalt kisruhák, pelenkák, hamisítatlan babaillat, kórházi osztály csecsemőszobájára emlékeztető környezet jellemzi a kecskeméti börtön anya-gyermek körletét.

Lassan tizenkét évesek lesznek azok a gyermekek, akik elsőként tölthették életük egyik meghatározó szakaszát édesanyjukkal, annak ellenére, hogy a mama éppen börtönben volt. Azóta sokan éltek a Magyarországon egyedülálló anya-gyerek körlet biztosította lehetőséggel.
Kecskeméti börtön anya-gyermek körlete - Szombat délelőtt

Zakhar Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a Szombat délelőtt című műsornak azt mondta, a 2012 óta működő körletben jelenleg tizenkét anya és tizenhárom gyermek van. Az ezredes szerint ezt a fajta büntetés-végrehajtást furcsa kettősség jellemzi, mert az anya fogvatartott, a gyermek pedig szabad ember. Az intézet igyekszik mindkét helyzetnek megfelelni, a babáknak a civil élethez legjobban közelítő feltételeket próbálnak teremteni a ruháztatásban, élelmezésben és elhelyezésben is – fogalmazott.

Zakhar Tibor szerint a fogva tartott anyáknak és a mellettük egyéves korukig cseperedő gyermekeknek ne lehet okuk a panaszra, és nem is volt még ilyen. Megjegyezte: a családok jól veszik ezt a lehetőséget, a hozzátartozók bejárhatnak a kicsikhez, és felkészülhetnek arra, hogy a gyermek kiadását követően beillesszék a babákat a családi környezetbe.

Egy fogvatartott eteti gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet anya-gyermek körletében Kecskeméten 2013. szeptember 18-án. A részleget olyan fogvatartott nők számára tartják fent, akiknek egyévesnél fiatalabb gyermekük van. MTI Fotó: Cseke Csilla Egy fogvatartott eteti gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet anya-gyermek körletében Kecskeméten 2013. szeptember 18-án. A részleget olyan fogvatartott nők számára tartják fent, akiknek egyévesnél fiatalabb gyermekük van.

A kicsiket is igyekeznek időben felkészíteni a változásra, például a kiadást megelőzően az anyukák felügyelettel kimehetnek sétálni a gyermekkel az intézete kapuin kívülre. Az egy-egy órás eltávozások lényege, hogy a gyerekek a korábbinál több embert, más környezetet is láthatnak, tapasztalhatnak. A négy fal közül kivitt gyerekeket tehát új impulzusok érhetik, amitől azt remélik a büntetés-végrehajtók, hogy a börtönből való végleges távozás nem éri sokként a babákat.

A körlet egyik lakója, az első bűntényes Angéla már akkor nagycsaládos volt, amikor terhesen megkezdte uzsorázás miatt kiszabott büntetése letöltését. Az asszony elmondása szerint magzatára abortusz várt volna, ha közben ki nem derül, hogy ikrek vannak útban, és mindketten egészségesek. Otthon négy gyereke van, akiknek hirtelen kellett felnőniük, hogy apjukkal magukra maradtak. A kisebbeknek azt mondta, elmegy megszülni a babákat, és majd akkor tér vissza, ha megerősödtek. A legnagyobb lánya azonban már huszonegy éves, vele őszintén kellett beszélni.

A főiskolás nagytestvér átvette otthon az anyaszerepet, nappaliról levelező tagozatra iratkozott, édesanyjával pedig abban maradtak, úgy próbálják átvészelni a büntetés időszakát, hogy mindenki a lehető legkisebb mértékben sérüljön a családban.  Az idei karácsonyt azonban külön kell tölteniük. Az asszony azzal biztatta gyerekeit, hogy később majd mindent bepótolnak, nagylánya szerint azonban van, amit nem lehet bepótolni.

Egy másik anyuka, aki már nem első gyermekét várta, amikor lopásért börtönbe került, a Kossuth Rádió riporterének azt mondta, nagyon megbánta, hogy szembe került a törvénnyel. A bűncselekmény után elválasztották a családjától, gyermekeitől, akik a legfontosabbak számára. Az otthon maradt kicsiket az asszony férje, valamint a gyerekek nagymamája gondozza, amíg az édesanya börtönben van. A nő azt tervezi, büntetése letöltése után – amit jó tanulópénznek tart – visszatér a családjához.

Sajnos vannak azonban, akik többször, többedik gyerekük születése után is visszakerülnek a börtönbe – hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

Címke:   Kecskemét anya-gyermek körlet család