Erdő: Az örömhírt el kell vinni a kirekesztettekhez is

Szerző: Hír TV, KK / mno.hu

Link: http://mno.hu/ahirtvhirei/erdo-az-oromhirt-el-kell-vinni-a-kirekesztettekhez-is-1264682

Dátum: 2014.12.22.
Erdő Péter bíboros szerint az Isten emberré válásának örömhírét karácsonykor el kell vinni a kirekesztettekhez is. Az esztergom-budapesti érsek a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartott ünnepváró misét jó magaviseletű fogvatartottaknak.

Imakönyvvel a kezükben várták a misét a rabok a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az adventi programon jutalomként százan vehettek részt. „Én úgy érzem, hogy a családomhoz lelkileg egy kicsit közelebb tudok kerülni így is, mert azért távol vagyok tőlük, attól függetlenül, hogy Budapesten laknak, de azért csak távol vagyunk” – mondta az egyik elítélt.

A Venyige utcai börtönben mese- és versírással, ünnepi gyertyagyújtással, különböző vetélkedőkkel enyhítik karácsonykor a fogvatartottak magányát. „Ők maguk is készítenek kisebb ajándékokat hozzátartozóik, gyermekeik részére. Azt gondolom, hogy emiatt is fontos, hogy tartsák a kapcsolatot a családjukkal, ez egyfajta olyan feladat is, hogy az intézeten belül a fegyelmi helyzetük is javulhat. Hiszen hogyha ezzel foglalkoznak, akkor talán kevesebb idő jut arra, hogy az intézeten belül valamilyen fegyelmezetlenséget kövessenek el” – nyilatkozta Cséri Zoltán, az intézet parancsnoka.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elmondta, hogy karácsonykor mindig ellátogat egy-egy börtönbe. „Az embernek ilyenkor el kell vinnie az örömhírt például a börtönök lakóinak, azoknak, akik súlyos betegek, akiket a szegénység, vagy a testi fogyatékosság tart vissza egyébként attól, hogy az életnek minden szépségével találkozzanak. Tehát a szabadító Istennek az örömét valamilyen módon közvetíteni kell az emberek felé. Nehéz dolog ez. Mindenkinek a személyes sorsában adódnak olyan pillanatok, amikor válaszolhat az isteni szóra” – fogalmazott a bíboros, prímás.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben szenteste hagyományos karácsonyi menü, benne mákos és diós bejgli kerül az 1800 rab asztalára.

Címke:   Fővárosi Bv. karácsony ünnep vallás