Uruguayi börtönnaplót nyilvánított védetté az UNESCO

Szerző: BBC / Latin-Amerika Társaság

Link: http://www.latin-amerika.hu/hirek/aktualis/2477-2014-12-22-17-37-13

Dátum: 2014.12.23.
Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO hivatalosan elismerte a katonai diktatúra ideji börtönélet rendkívüli dokumentumát. A vékony cigarettapapírra írott napló szerzője egy baloldali gerilla, Jorge Tiscornia.

Tiscornia az 1970-es és 1980-as években 13 éven keresztül, a szabadulásáig írta a naplót, amit fapapucsokban tartott. Most az írás felkerült az UNESCO Világemlékezet Programjának listájára, ami történelmi tárgyakat ment meg a pusztulástól.

Egy közleményben az UNESCO ezt írta: „Ez egy hosszú elzárás élő emlékezet, ami megmutatja a kitartás erejét.”

„Amikor egy olyan börtöncellában vagy, ahol nincs természetes fény, akkor nem tudod, hogy mennyi az idő, és néhány nap elteltével már nem tudod követni, hogy milyen nap van” – mondta Tiscornia az AFP hírügynökségnek. Naplót kezdett írni, amiben reflektál a börtönéletre, és mindennapi történéseket mesél el.

„Azt hiszem ez egyrészről kísérlet volt a napok monotonitásának legyőzésére, másrészről arra szolgált, hogy ne felejtsem el, hogy mi történik. Ezek a jegyzetek vezettek, és horgonyként szolgáltak az emlékezetem számára” – mondta.

Ahogy a Tiscornia által a naplóban feljegyzett dolgok érzékenyebbé váltak, úgy döntött, hogy elrejti azt. Egy pár kinyitható fapapucsot készített magának, amelyet kivájt az összehajtogatott és nejlonba csomagolt iratoknak. „Abban zuhanyoztam” – mondta.

A naplóra évekkel Tiscornia szabadulása után, 1985-ben figyelt fel a közvélemény, amikor egy másik egykori politikai fogoly dokumentumfilmet készített róla. Később az uruguayi elnöki hivatal a közelmúlttal foglalkozó emberi jogi titkárságának adományozták, majd pedig az UNECO védelme alá került.

Címke:   UNESCO történelem külföld Uruguay