Ujjlenyomat, fotó, üres zseb: Isten hozta a börtönétteremben!

Szerző: BBC, Mike MacEacheran / pasztord, Esti Hírlap

Link: http://www.estihirlap.hu/bulvar/2015/01/03/ujjlenyomat-foto-ures-zseb--isten-hozta-a-bortonetteremben

Dátum: 2015.01.03.
Néhány brit büntetés-végrehajtási intézményben különleges szolgáltatással várják azokat, akik önként lépik át a fegyházak küszöbét. Még a Michelin-bizottságot is meggyőzték a rabséfek.

A Clink Charity jótékonysági alapon indította el a börtönéttermek rendszerét. Már három intézményben üzemeltetnek konyhát, ahol a rabok szakácskodnak, s a kisegítő személyzetet is az elítéltek adják.

A szögesdrótokon, marcona őrökön, acélajtókon és őrzőkutyákon túl különleges élményben lehet részük azoknak, akik hajlandóak alávetni magukat a szigorú biztonsági előírásoknak.

72 órával a látogatás előtt be kell jelentkezni, s a vendégek nem lehetnek 18 évnél fiatalabbak. A mobiltelefonokat érkezéskor muszáj kikapcsolni, a kézitáskákat és tárcákat tilos bevinni, s a zsebeket is ki kell üríteni belépés előtt. Az étkezni vágyóktól ujjlenyomatot vesznek, s fénykép is készül róluk

A Clink Charity konyhafőnöke szerint egyszer a Michelin csapata is meglátogatta őket: – Nem vagyunk a szó hagyományos értelmében nyilvános étterem, hiszen nem lehet csak úgy besétálni majd elmenni, így nem is díjazhatnak minket – de elmondásuk szerint tetszett nekik ez a hely.

A konyhában csak olyanok dolgozhatnak, akiket nem erőszakos bűncselekményért ítéltek el, s komoly interjún kell átesniük az ország egész területéről jelentkező aspiránsoknak. Akik bekerülnek, napi nyolc, azaz heti negyven órát dolgoznak. Az éles eszközöket elzárják, amikor nincsenek használatban.

A Clink Charity projektje egy nagyobb, ötlépcsős rehabilitációs programba illeszkedik. Céljuk, hogy a toborzáson, képzésen, ellenőrzésen, alkalmazásba vételen és mentoráláson keresztül csökkentsék a visszaeső bűnözők számát. Szabadulásuk után segítik a börtönviselt embereket abban, hogy a vendéglátás területén helyezkedjenek el, s ezáltal ismét integrálódjanak a társadalomba.

2017-re újabb hét éttermet akarnak nyitni, a következő valószínűleg 2015 tavaszától fogadhatja az exkluzív ellátásért ácsingózó vendégeket.

Címke:   börtönétterem rehabilitáció külföld Anglia