Svájc exportálná a bűnözőit

Szerző: Associated Press / nol.hu

Link: http://nol.hu/kulfold/svajc-exportalna-a-bunozoit-1507693

Dátum: 2015.01.03.
Megteltek a svájci börtönök, ezért a rabokat a szomszédos Németországba és Franciaországba szállítanák.

Svájcban túl sok a bűnöző és túl kevés a börtön, ezért az alpesi ország igazságügyi minisztériuma fontolgatja, hogy az elítélteket a szomszédos országokba szállítják át – írja az AP hírügynökség.

Thomas Freytag, a svájci börtönök szövetségének elnöke pénteken elmondta, hogy a büntetés-végrehajtási intézmények több mint százszázalékos kapacitással működnek. A nyugat-svájci, francia ajkú kantonok börtönei különösen zsúfoltak. Az még nem világos, hogy a minisztérium mikor dönt a költöztetésről, és az sem, hogy Németország és Franciaország képes lenne-e fogadni a rabokat.

Az utóbbi években Svájc szigorította bevándorlási törvényeit a külföldiek és az EU állampolgárai számára is, ami jelentős politikai súrlódáshoz vezetett szomszédjaival.

Az elítéltek költöztetése amúgy nem példa nélküli gyakorlat Európában. Hollandia például norvég rabokat lát vendégül, és bár az őreik is lehetnek norvégok, arról már folyik vita a két ország között, hogy a bérelt cellákban a norvég vagy a helyi törvények szerint lehet-e exportált bűnözőket fogva tartani.

Címke:   telítettség zsúfoltság külföld Svájc