Több mint négymilliárd jut börtönök bővítésére

Szerző: InfoRádió / H.É. / Világgazdaság Online

Link: http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/tobb-mint-negymilliard-jut-bortonok-bovitesere-441561

Dátum: 2015.01.06.
Több mint négymilliárd forint jut idén a börtönök bővítésére, és az év második felében az is eldőlhet, épülhet-e, és ha igen, hol új büntetés-végrehajtási intézmény.

A három csapás törvénye, valamint a büntethetőségi korhatár lejjebb vitele miatt egyre nagyobb a zsúfoltság a börtönökben: a 12 és félezer férőhelyen 2008-ban még alig 15 ezer, 2013 óta viszont gyakorlatilag folyamatosan 18 ezernél is több elítélt osztozik. Ez 140 százalékos kihasználtságot jelent.

A 2015-ös költségvetés szerint a büntetés-végrehajtás 4,4 milliárdot használhat fel az idén férőhely-bővítésre. Ebből folytatják négy intézet – a debreceni, a szombathelyi, a baracskai, valamint az állampusztai börtön fejlesztését, illetve kezdik meg a Borsod megyei szirmabesenyői beruházást. Mindennek eredményeként több mint 600 férőhellyel bővül a börtönök befogadóképessége.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta: a tervek szerint újranyitják a martonvásári börtönt, az MTI-nek pedig arról beszélt, hogy hosszú távon 7000 új férőhely kialakítására van szükség új börtönök építésével, hogy az európai normáknak meg tudjon felelni a magyar büntetés-végrehajtás. Jelezte: vizsgálják, hol célszerű új intézeteket létrehozni, ezen ez év második felében kezdenek el dolgozni. Emlékezetes: Balassagyarmat önkormányzata 2013-ban ezer elítélt elhelyezésére alkalmas börtön építését kezdeményezte a kormánynál.

Címke:   börtönépítés férőhelybővítés zsúfoltság