Szlovákia: bevezetik az elektronikus bilincset a házi őrizeteseknek

Szerző: MTI / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2015/01/07/szlovakia-bevezetik-az-elektronikus-bilincset-a-hazi-orizeteseknek/

Dátum: 2015.01.07.
A távkövetést lehetővé tévő szabályozást szerdai ülésén hagyta jóvá a szlovák kormány. A szabályozás jövőre lép életbe.

Az úgynevezett elektronikus bilincs egyebek mellett az elítéltek tartózkodási helyének megfigyelését teszi lehetővé. Viszonylag széles körű használatának bevezetésétől azt várja a szlovák igazságügyi tárca, hogy a jövőben a kevésbé fajsúlyos bűncselekmények elkövetőire az eddiginél jóval nagyobb mértékben szabhassanak ki házi őrizetet alternatív büntetésként a szlovákiai bíróságok.

A házi őrizet intézményét már 2006-ban bevezette büntető törvénykönyvébe Szlovákia, lehetőségének kiaknázása azonban mind ez idáig nagyon csekély. Ezt az alternatív büntetést bevezetése óta csak 222 esetben szabták ki, legfőképp amiatt, mert nem voltak adottak a műszaki feltételek arra, hogy ellenőrizni lehessen, betartják-e az elítéltek a házi őrizet feltételeit.

Ezt a problémát most megoldottnak reméli a szlovák igazságügyi minisztérium, amely az elítéltek elektronikus megfigyelését lehetővé tévő - mintegy 22 millió euró (megközelítőleg 6,8 milliárd forint) beruházást igénylő - rendszer próbaüzemét már az idén megkezdi, "éles" üzemmódjának beindítását pedig 2016 januárjára ütemezi be. A szaktárca szerint az elektronikus megfigyelési rendszer kiépítésébe beruházott összeg a rendszer jövő évi beindításától számítva hat éven belül megtérül.

A megtakarítást elsődlegesen attól várják, hogy a házi őrizet büntetés végrehajtása az államnak csak harmadába kerül annak, mint ha ugyanaz az elítélt büntetés-végrehajtási intézményben töltené le szabadságvesztés büntetését. Jelenleg a szaktárca napi átlagban 38 eurót költ egy elítélt elhelyezésére, őrzésére és ellátására. A megtakarítás összegét a szaktárca szerint azáltal is tovább lehetne növelni, hogy az elítéltekkel fizettetnék meg az elektronikus megfigyelés költségének egy részét.

Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter reményei szerint az úgynevezett elektronikus bilincs használatának bevezetése hozzájárul majd a túlzsúfolt szlovákiai börtönök tehermentesítéséhez is. A Szlovákiában működő 19 büntetés-végrehajtási intézménynek jelenleg együttvéve mintegy tízezer elítélt elhelyezésére van kapacitása, és az intézmények már évek óta túltelítettek, átlagban 10-15 százalékkal.

A szaktárca közlése szerint a kiépített rendszer mintegy kétezer elítélt megfigyelését teszi lehetővé, ám az első években várhatóan ennek a kapacitásnak csak töredékét használják majd ki. Az aktuális szabályozás szerint házi őrizetet csak a kevésbé súlyos bűncselekmények esetén - a legfeljebb két évig terjedő szabadságvesztés büntetés kiváltására - szabhatnak ki a szlovák bíróságok.

Címke:   elektronikus bilincs külföld Szlovákia