Könyvbemutató és homokanimáció a győri börtönben

Szerző: GYMS Megyei Bv. Intézet / gyoriszalon.hu

Link: http://gyoriszalon.hu/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=1374&cntnt01returnid=66

Dátum: 2015.01.14.
Ritka pillanatoknak lehettek részesei a győri börtön fogvatartottjai: könyvbemutatóra került sor a vastag falak között, mely önmagában nem volt újdonság e sajátos helyszínen, viszont arra, hogy fogyatékkal élők témakörben kiírt, irodalmi pályázatra született alkotásokból összeállított kötetet mutatnak be, még nem volt példa.

A győri székhelyű Pozitív Sokk Egyesület és annak vezetője, Dr. Bodnár Zsolt, roma származású látássérült jogász azzal a céllal írtak ki 2012-ben pályázatot, hogy a fogyatékkal és más hátrányos helyzetben élő csoportok integrációját, annak megkönnyítését, és a folyamat meggyorsítását elősegítsék, hogy a társadalmi csoportok között lévő kommunikációs akadályokat, falakat lebontsák.

Bodnár Zsolt partnere volt ezen a napon Dr. Adorján Friderika is, aki bár sérült, mégis aktív életet él, az egyesület munkájában ő is lelkiismeretesen részt vesz. A beszélgetésben közreműködött még Papp Norbert győri festőművész is, aki a kötet borítógrafikájáért volt felelős, amelyben 30 pályamű kapott helyet, s 2014-ben jelent meg az egyesület kiadásában „Nem teljes, mégsem hiányos” címmel.

A könyvbemutatón és az arra szerveződött beszélgetésen a fogvatartottak is aktívan közreműködtek, több alkotást is előadtak az érdeklődő hallgatóságnak. A kérdések és a válaszok főleg azt a témát járták körül, hogy a fogyatékkal élők a többséget jelentő egészségesek részéről nem a sajnálatukra szorulnak, hanem jóval inkább elfogadásra, megértésre, toleranciára. Érdekesség, hogy a jelenlévők – főleg a fogvatartottak – párhuzamot láttak a börtönben tapasztalható önsajnálat torzítása és a fogyatékkal élők sajnálatos társadalmi elutasítása között is. Mindkettő hiba, a legjobb ellenlépések erre például a börtönben a nehézséggel küzdő, hátrányos helyzetben élő emberek pozitív életútjainak bemutatása lehet. Ebből a célból korábban járt már a győri börtönben Bodnár Zsolton és a győri Vakok és Gyengénlátók Egyesületén kívül az autodidakta Rostás Árpád vándorasztalos és Tcha Limberger világtalan, belga világzenész is.

A kulturális esemény zárásaként igazi különlegességre is sor került, ugyanis Papp Norbert a festőecset mellett a homokanimációnak is művésze. A homokszemekből megjelenített káprázatos világ a fogvatartottaknak újból alkalmat adott arra, hogy az év végi ünnepek alkalmából ismét önmagukba tekintsenek, a művészet, a kultúra segítségével elgondolkodjanak, és értelmes, törvénytisztelő célokat fogalmazzanak meg.
Papp Norbert a győri börtönben

Címke:   Győr könyvbemutató kultúra szabadidő