„A börtön a földi pokol egyik bugyra”

Szerző: Mizsur András, Fülöp Máté / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/itthon/20150113_A_borton_a_foldi_pokol_egyik_bugyra/

Dátum: 2015.01.13.
Ha bekerülsz, áldozat leszel vagy elkövető, az erőszakból kimaradni szinte lehetetlen. A börtönben töltött évek örökre nyomot hagynak: a fizikai környezet durvasága és a folyamatos agresszió megtöri az embert. Fliegauf Gergely kriminológus, a Börtönblog szerzője nem igazán tudja cáfolni Michel Foucault-t, aki szerint amíg léteznek olyan intézmények, mint börtön és elmegyógyintézet, ne várjunk el semmi jót az emberi társadalomtól.

hvg.hu: Hogyan fordulhat elő egy börtönben, hogy fiatalkorú fogvatartottak napokon át kínozzák és brutálisan megerőszakolják társukat, és az nem tűnik fel senkinek, mint ahogy Székesfehérváron történt?

Fliegauf Gergely: Nagyon sokan azt gondolják, a börtönben biztonság és biztosság van, azaz a börtönőrök vigyáznak a rabokra és azok, akik bent vannak, biztonságban érezhetik magukat. Az európai börtönszabályok is azt mondják ki, hogy ezt a kettőt szavatolni kell.  A gyakorlatban azonban ez nem így van. Valójában a börtön nagyon-nagyon veszélyes üzem, mert vannak bent olyan helyek, ahol az egyéneknek nagyon is kevés a biztonsága.

hvg.hu: Mennyire számít általánosnak, ami ott történt?

F. G.: Nem jellemző, de nem annyira kirívó, mint ahogyan azt gondolnánk.

hvg.hu: Mi visz rá három fiatal korú elítéltet arra, hogy ilyen brutálisan bántalmazzák társukat?

F. G.: Vannak, aki a börtönhöz hasonló körülmények között nőnek fel, az egész gyermekkoruk ilyen közegben telik, ilyen életet élnek a szüleik, és a baráti közösségükben is bármi megtörténhet. Mire elérik a 15-16 éves kort, nagyon erős túlélési stratégiák idegződnek be náluk. Ők lesznek a rutinosak, akik könnyen kiismerik magukat bent, számukra a börtön az egyik legjobb hely, egy jó buli.

hvg.hu: A fiatalok sok esetben sokkal kíméletlenebbek egymással, mint az idősebbek. Mi ennek az oka?

F. G.: A kamaszoknak nincs olyan konfliktustűrő képességük, mint az idősebb elítélteknek, az agressziót is teljesen máshogy vezetik le. A bűnöző világban az idősebbek – ahogy a maffiafilmekben lehet látni – a konfliktusokat egy tekintettel le tudják rendezni. A fiatalkorúaknál ez hiányzik. Ehhez még hozzájön, ahogyan szocializálódtak. Egy ilyen csoportban könnyen felerősödik egy predátor jellegű magatartás, amit a börtön fizikai környezete, az, hogy mindenhol rácsok vannak, csak tovább fokoz. Egy ilyen közegben elkezdenek úgy viselkedni, mint az állatok, és kell, hogy legyen egy vezér, egy alfahím. Az erőszak pedig az áldozat típusú rabok ellen irányul.

Címke:   erőszak fiatalkorúak kriminológus interjú