Integráció és szakképzés a börtönben

Szerző: Somogyvári Mihály / Tanérképző és Mérnökpedagógiai Központ

Link: http://tmpkteki.uni-obuda.hu/konferencia/somogyvari_mihaly

Dátum: 2011.05.10.
A Trefort Ágoston Szakmai Tanárképzési Konferencián 2011-ben jelent meg Somogyvári Mihály bv-s szakember kiváló dolgozata Integráció és szakképzés a börtönben címmel.

Somogyvári Mihály vagyok, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Stratégiai, Elemzési és Tervezési Főosztályán dolgozom. Szociológus végzettségem van, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi Doktori Programjának vagyok hallgatója.

Fő foglalkozási és kutatási területem a társadalmi szervezetek jellegzetességei és szerepük a büntetés- végrehajtás terén, a Büntetés- Végrehajtási Szervezet pályázati tevékenységének vizsgálata.

Előadásomban a magyarországi börtönökben folyó integrációs, reintegrációs feladatok közé tartozó szakképzés helyzetét szeretném bemutatni. Ezzel kapcsolatban áttekintést szeretnék nyújtani az elmúlt években folyó szakképzési modellprogramokról, azok eredményeiről, a tapasztalatokról és a jövőbeni kilátásokról.

A szabadságvesztés büntetésének az elzáráson kívül az a célja hogy elősegítse az elítéltnek a szabadulása utáni a társadalomba történő beilleszkedését.  A célok elérése érdekében az elítéltek nevelése, önbecsülésük és felelősségérzetük fenntartása, fejlesztése, a társadalmi hasznosság tudatának kialakítása, szabadulásuk után a társadalom életébe való beilleszkedés elősegítése is a Büntetés-végrehajtási Szervezet feladata.  Ennek a komplex nevelési, társadalmi integrációs- reintegrációs feladatnak az egyik meghatározó eleme a börtönök falai között működő szakképzés.

A gazdaságpolitika, a szociálpolitika, a foglalkoztatáspolitika, az oktatás, és ifjúság politika sikerei, kudarcai alapvetően határozzák meg, hogy a marginalitásra szorult társadalmi csoportok milyen eséllyel sodródhatnak bűnözés felé. A büntetőpolitika oldaláról a börtönöknek kell megbirkózniuk speciális körülmények között azzal a speciális célcsoporttal, akikkel szemben a társadalompolitika hagyományos eszközrendszere már kudarcot vallott. Éppen ezért a börtönökben folyó nevelés és integrációs feladatok rendkívül fontosak. Ezeknek alapvető feltétele a társadalmi kapcsolatok fejlesztése, az átgondolt és tervszerű szakképzési rendszer.

Címke:   szakképzés integráció dolgozat konferencia