Rabok perlik az államot

Szerző: Pernecker Dávid / pecsma.hu

Link: http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/jobb-itt-bortonben-ulni/

Dátum: 2015.01.19.
Rengeteg börtönlakó pereli jelenleg az államot a magyar büntetés-végrehajtási intézetek mostoha körülményei miatt, több százan pedig már Strasbourgig is elmentek. Pécsett van olyan elítélt, aki cigizés és a vécé miatt perelte be az államot.

Az ombudsman két éve súlyos hiányosságokat állapított meg a pécsi börtönnel kapcsolatban: két éve még nagy problémát jelentett a zsúfoltság, a nagy létszámú, kis alapterületű zárkákban óhatatlanul előfordulnak konfliktusok, a bezártság önmagában is frusztrációt okoz, az ilyen elhelyezési forma embertelen.

A helyzet javul, de még nem az igazi

Balogh Zsolt, az Országos Büntetés-végrehajtási Parancsnoksága szóvivője elmondta, hazánkban jelenleg több mint 18 000 fogvatartott van, ami az országos átlagban 141 százalékos átlagtelítettséget jelent. A zsúfoltság főként az előzetes letartóztatást végrehajtó úgynevezett megyei házakat érinti. Baranya megyében az intézet telítettsége ugyanis „csupán” 150 százalékos. Ez is csak annak köszönhető, hogy 2013-ban 24 fős bővítést tudtak megvalósítani. Míg két éve komoly problémát jelentett, hogy a zárt közösségben jelentkező egyéni pszichés problémák és betegségek kezelésére – valamint a személyzet ellátására – csupán egy pszichológus állt a pécsi börtön rendelkezésére, addig az intézményben a tavalyi év eleje óta már két pszichológus is dolgozik.

Kicsik és zsúfoltak

A helyzet nem feltétlenül rózsás, hiszen nemrég derült ki, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán jelenleg 430 olyan ügy vár ítéletre, amelyet magyar elítéltek kezdeményeztek az állam ellen, a magyar börtönökben tapasztalható embertelen körülményekre hivatkozva. Balogh azt viszont nem tudta megmondani, hogy a pécsi körülmények miatt hányan mentek el a hazai bíróságra, vagy a nemzetközi bíróságra.

Nemrég egy pécsi rab – akit uzsorázás miatt ítéltek el – azért perelte a várost, mert az illemhelyisége semmilyen módon nem volt elzárva mások (például fegyőrök) elől, de azzal is baja volt, hogy állítólag cigiztek a zárkájában. Jelenleg azonban már zajlik az illemhelyek fallal történő leválasztása, a mai állapot szerint szinte már az összes zárkában befejeződtek ezek a munkálatok. Emellett pedig folyamatban van a tisztasági festés is. Az uzsorásnak egyébként első fokon igazat adott a Pécsi Törvényszék tavaly.

Címke:   kártérítés zsúfoltság Pécs