Halál a börtönben: megszüntette az eljárást az AB

Szerző: Hír24

Link: http://www.hir24.hu/sotet-oldal/2015/01/21/halal-a-bortonben-megszuntette-az-eljarast-az-ab/

Dátum: 2015.01.21.
Az Alkotmánybíróság (AB) megszüntette azt az eljárását, amelyben egy konkrét büntetőügy bírájának indítványára a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés alkotmányosságát vizsgálták, ugyanis időközben megváltozott az erre vonatkozó szabályozás, így az indítvány okafogyottá vált.

Az AB honlapján szerdán közzétett határozat szerint tavaly áprilisban indítványozta védői kezdeményezésre a Szegedi Ítélőtábla a tényleges életfogytiglan hazai szabályozásának vizsgálatát, figyelemmel a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlatára, amely szerint minden elítéltnek joga van arra, hogy már elítélésekor tudja, miként kell viselkednie ahhoz, hogy legyen esélye a szabadulásra, és ezt legalább 25 év elteltével időszakosan vizsgálni is kell.

Az indítvány benyújtását követően azonban módosult a magyar szabályozás, ezért az AB megszüntette az eljárást. Az új szabályozás indoka éppen a strasbourgi gyakorlat, lényege pedig, hogy 40 év elteltével automatikusan kegyelmi eljárás indul, amelyben vizsgálják a tényleges életfogytiglanra ítélt szabadulásának lehetőségét.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága májusban mondta ki: sérti az emberi jogok egyezményét a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés magyar szabályozása.

Címke:   alkotmánybíróság életfogytiglan felülvizsgálat