Februártól megint kaphatnak könyveket a brit rabok

Szerző: The Guardian, Martin Godwin / konyves.blog.hu

Link: http://konyves.blog.hu/2015/01/23/februartol_megint_kaphatnak_konyveket_a_brit_rabok

Dátum: 2015.01.23.
Egy legfelsőbb bírósági ítéletet követően a brit igazságügyi minisztérium várhatóan úgy dönt majd, hogy februártól a nagy-britanniai börtönök fogvatartottjai ismét kaphatnak könyvcsomagot.

Az eset azt követően kapott nyilvánosságot, hogy egy angol irodalomból doktorált rab megtámadta azt a 2013 novemberi rendelkezést, amely csak "kivételes körülmények között" engedte meg, hogy a fogvatartottak különböző tárgyakat, így könyveket kapjanak a családtagjaiktól. A legfelsőbb bíróság szerint azonban a könyveket nem szabad privilégiumként kezelni, így decemberi ítéletében arra kérte a minisztériumot, hogy azokat vegye ki a tiltó szabályozás hatálya alól.

A törvény ellen az elmúlt hónapokban több civil szervezet, számos író és költő, például Philip Pullman és Carol Ann Duffy, is felemelte a szavát. A legötletesebb módját ugyanakkor Kathy Lette ausztrál írónő választotta a tiltakozásnak, aki úgy döntött, a minisztérium államtitkárának, a javaslatot benyújtó Christopher Graylingnak nevét használja fel következő regényének legkorruptabb figurájához.

Címke:   könyvolvasás tiltás külföld Anglia