Péktanulók vizsgáztak a Csillag-börtönben

Szerző: Cservenák Zoltán, delmagyar.hu / Móra Ferenc Sándor, D. Tóth Attila, Hódi Dániel, Városi Televízió Szeged

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/pektanulok_vizsgaztak_a_csillag-bortonben/2415171/

Dátum: 2015.01.26.
A Szegedi Fegyház és Börtön 19 péktanuló fogvatartottja vizsgázott a Nagyfa-Alföld Kft. Cserzy Mihály utcai sütödéjében hétfőn.

Kenyereket, brióst, sóskiflit, kuglófot, pogácsát, zsemlét, kenyérlángost, hot-dog kiflit és fonott kalácsot is sütöttek a Szegedi Fegyház és Börtön péktanuló elítéltjei. Többségük a szabad életben is szeretne pékként elhelyezkedni, motiválja őket, hogy hiányszakmáról van szó. - Nagyon jó volt a tanfolyam, barátokkal megbeszéltük, hogy jelentkezünk egy szakmaközi tréningre, ezután jött a lehetőség, hogy péknek lehetett tanulni. Egy szakma mindig jól jön, mondta a 2004 óta fogvatartott Roland a Délmagyarországnak.

- A jelöltek magaviselete és felkészültsége is megfelelő, megkaphatják a szakmunkás bizonyítványt - mondta Juhász Károlyné, a háromfős vizsgabizottság elnöke, aki először vizsgáztatott büntetés-végrehajtási intézményben.

Tikász Sándor, a Csillag-börtön parancsnoka elmondta: a négyhónapos tanfolyamon elméleti és gyakorlati oktatást is kaptak a péktanulók, akik szabadulásuk után a bizonyítvány segítségével esélyt kaphatnak visszailleszkedni a társadalomba. Az OKJ-s bizonyítványon nem látszik, hogy a börtönben szerezték. A péktanulók által készített finomságokat a Szegedi Fegyház és Börtön és a nagyfai menekülttábor lakói fogyasztják el.

A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg az elítéltek 75 százalékának adnak valamilyen munkát, többnyire olyat, amivel a civil életben is lehet boldogulni. Tikász Sándor szerint Szegeden megvalósítható a kormányzati cél, amely szerint minden fogvatartottnak dolgoznia kell a jövőben.

Címke:   Szeged Nagyfa képzés sütöde projekt