Új börtönt építene az állam - keresik a helyszínt

Szerző: Napi.hu

Link: http://www.napi.hu/ingatlan/uj_bortont_epitene_az_allam_keresik_a_helyszint.592621.html

Dátum: 2015.01.26.
Önkormányzati tulajdonú, térítésmentesen felajánlott, minimum négyhektáros beépítésre szánt területet keres a Belügyminisztérium egy minimum ötszáz fős börtönberuházás végrehajtásához. Feltétel, hogy a felajánló vegyen részt a kialakításban és a működtetésben, és legyen a közelben munkalehetőség. Az új börtönbe 2018-2019-től küldhetik az elítélteket.

A kormány honlapján megjelent felhívás szerint a férőhelybővítésre a nemzetközi elvárásokhoz való igazodás, a korábbi vizsgálatok eredményeire reagáló 1040/2011. kormányhatározat végrehajtása érdekében kerül sor. A magyar börtönviszonyokat tavaly is elmarasztalták az Európa Tanács szakértői, akik a legtöbb büntetés-végrehajtási intézetben bántalmazást és zsúfoltságot tapasztaltak.

A baloldali kormány 2004-ben döntött arról, hogy a köz- és magánszféra együttműködésével (ppp-konstrukcióban) építtet és üzemeltet börtönöket a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltságának csökkentésére, az egyiket Szombathelyen, a másikat Tiszalökön.

A tiszalöki, 700 fő befogadóképességű börtönt (ami fogház, börtön és fegyház fokozatú) a Kész Holding cégei építették fel nettó 6,1 milliárd forintért, 2008-ban nyílt meg. A szintén 2008-ban átadott szombathelyi fegyház és börtön 800 fős, nettó 7,3 milliárd forintból építették fel, a beruházó-üzemeltető a ZÁÉV Zrt, a Future Zrt. és a Mátra Holding Zrt volt.

Az Orbán-kormány 2011-ben jelentette be, hogy felülvizsgálja valamennyi, ppp-ben megvalósult beruházást, köztük a börtönöket is, s kivásárolja a magánpartnereket. Hogy erre mikor és mennyiért került sor, nem közölték.

Az új börtön működtetéséhez legalább 250 alkalmazott szükséges, az elvárások szerint legalább negyedük felsőfokú, a többiek középfokú iskolai végzettséggel kell, hogy rendelkezzenek. A személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének/lakhatásának biztosítására (bérlőkijelölési jog, lakásépítési terület ingyenes biztosítása) felkészült, szociális intézményekkel ellátott helyszínt keresnek. A beruházások kezdésének várható időpontja 2017.

Címke:   börtönépítés beruházás zsúfoltság felhívás