Szondázzák a börtönépítést Ózdon

Szerző: ÉM-ME / Magyar Online

Link: http://www.mon.hu/szondazzak-a-bortonepitest-ozdon/2749240

Dátum: 2015.01.27.
A lakosság véleményére kíváncsi az ózdi önkormányzat, mielőtt bármilyen további lépéseket tesz az ügyben.

Támogatná-e Ön, hogy Ózd határában egy 250 munkahelyet biztosító börtön létesüljön? – Így szól a feltett kérdés azon a szórólapon, amelyet ezekben a napokban dobnak be az ózdi lakosok postaládájába. Az egyszerűen – Igen, vagy Nem - kitölthető kérdőívet bő egy héten keresztül adhatják le az emberek, a város 11 pontján kihelyezett gyűjtőládákba.

Az esetleges börtönépítés szondázását megelőzte egy budapesti látogatás: Janiczak Dávid polgármester a közelmúltban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán járt, ahol Lajtár József vezérőrnagy fogadta. A megbeszélésen kiderült, hogy ebben az esztendőben a régi intézetek felújítása mellett, új börtönök építésére írnak ki pályázatot, mivel hétezer új férőhelyre van szükség. Információink szerint Ózdon már a korábbi MSZP-s és Fideszes városvezetés alatt is felmerült a beruházás lehetősége, de akkor nem bővítették a kapacitást, idén viszont igen.

- Már régen foglalkoztat ez a téma, hiszen egy ilyen építkezés jelentős munkahelyeket hozna a városnak – tette hozzá érdeklődésünkre Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. – Éppen ezért szerettem volna tájékozódni a kérdésben, de a döntést a lakossággal közösen kell meghoznunk. Addig fölösleges a részletekbe belemenni, amíg nem ismerjük az emberek véleményét. Ez az első és egyben a legfontosabb lépés. A város holnapján jelenleg is fut egy szavazás, emellett pedig a szórólapok is azt a célt szolgálják, hogy megismerjük az ózdiak álláspontját.

Alaposan körbejárják


Janiczak Dávid leszögezte: ha pozitív fogadtatásra talál a javaslat, még az sem jelent semmit. Ebben az esetben a város vezetése több működő börtönbe is ellátogat majd, hiszen kíváncsiak arra, hogy például Egerben, Miskolcon és Sátoraljaújhelyen hogyan működik a büntetés-végrehajtási intézet. A témát tehát alaposan körüljárják, és ha ezek után pozitív az összkép, akkor jöhet a pályázás.

- Az építéssel kapcsolatban van néhány kritérium, aminek meg kell felelni – folytatta Janiczak Dávid. – A főút közelsége, a közművesítés és az önkormányzati terület a követelmények között szerepel, ám ezeket teljesíteni tudnánk. Elképzeléseink szerint csak a város valamelyik külső része jöhet szóba, attól tehát senkinek nem kell tartania, hogy a börtön negatív kihatással lenne az emberek nyugalmára, esetleg a belvárosra. Természetesen vannak ilyen területeink, ám addig erről fölösleges bármit is mondani, amíg nem ismerjük a lakosság hozzáállását.

Ózd polgármestere szerint a börtön-pályázat és az esetleges építés legalább 200 új munkahelyet hozna, aminek a 25 százalékát diplomások tennék ki. Ez jelentené a legnagyobb hozadékot, de a nagyobb rendőri jelenlét is hatással lenne a közbiztonság javítása szempontjából. A városszerte kiküldött kérdőíveket jövő péntek, 12 óráig adhatják le az emberek, ezután kiderül, hogy lesz-e újabb lépés az építés felé.

Címke:   börtönépítés közvélemény kutatás fejlesztések