A börtön is pénzbe kerül

Szerző: Máté Balázs / Dunántúli Napló

Link: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/a-borton-is-penzbe-kerul-593144

Dátum: 2015.01.30.
Részben új szabályok mentén töltik büntetésüket januártól a fogva tartottak Magyarországon: általános szabály, hogy a raboknak fizetniük kell ez ellátásukért.

A Dunántúli Napló információi szerint ezt az összeget Pécsett is napi négyszázötven forintban határozták meg a büntetés-végrehajtás vezetői. Fizetni kell majd továbbá az extrának minősülő szolgáltatásokért, így többek között a merülőforraló vagy a konditerem használatáért. Hogy pontosan mennyit, azt a pécsi börtön esetében egyelőre nem határozták meg.

Ezeket az összegeket ugyanakkor csak azoktól tudják levonni, akik dolgoznak, illetve van valamilyen járandóságuk. A pécsi intézmény helyzete ebből a szempontból speciális, tekintve, hogy „gyűjtőről” van szó: a rabok egy részét csak tárgyalásokra szállítják oda. Az előzetes letartóztatásban lévők számára nem kötelező a munka. A büntetésüket tényleges ott töltők – 25-30 ember a 160-as összlétszámból – viszont valamennyien dolgoznak. A börtön falain belül takarítanak, ételt hordanak, fodrászkodnak.

Az új szabályozás lehetőséget adott arra, hogy végrehajtási fokozatokon belül (fogház, börtön, fegyház) kialakítottak három szintet, egy enyhébbet, egy általános és egy szigorúbbat. Pécsett információink szerint mindenki az általánosba került, s magaviseletük alapján dől el, hogy a félévente esedékes felülvizsgálat után az enyhébb vagy szigorúbba feltételeket tartalmazó szinten folytathatják-e büntetésük letöltését.

Nem szanatórium


A nem dolgozó rabok és az előzetes letartóztatásban lévő társaik napi egy órát töltenek a zárkákon kívül, sétával. Pécsett erre egy meglepően kicsinek tűnő, s természetesen rácsokkal körülvett udvaron van lehetőség. Minden mást a zárkában végeznek: ott alszanak, esznek, tisztálkodnak – élnek. Akik valamilyen okból nem tölthetik társaikkal a napokat, magánzárkába kerülnek. Ez egy egészen kis helyiség, ahol csak egy vaságy, egy asztal és a WC a berendezés.

Sóhajok hídja

Pécsett a „sóhajok hídjának” nevezett építmény köti össze a fiatalkorúak börtönét a felnőttek büntetés-végrehajtási intézetével. A kettőt összehasonlítva egészen más világról van szó, hiszen előbbi modern létesítmény. A fogva tartottakat néhány személyes, tévével ellátott zárkákban helyezik el, és az egész létesítmény inkább emlékeztet egy jobb kollégiumra, mintsem börtönre. Persze ez csak a kinézetére igaz, az elítéltek ott is szigorú napirend szerint élik mindennapjaikat.

Sokan, kis helyen


Magyarországon évről-évre többen, jelenleg tizennyolcezren töltik büntetésüket a rácsok mögött. A börtönök zsúfoltak, 141 százalékos a telítettségük (Pécsett az arány ennél jobb, a legutóbbi férőhely-bővítés után 136 százalék). Ennek következményeként – például a pécsi börtönben is – egyes zárkákban húsznál is több elítéltet helyeznek el, háromemeletes ágyakat használva. A nem dolgozó fogva tartottak többsége a nap huszonnégy órájából huszonhármat a cellájában tölt.

Ennyibe kerülnek

A Belügyminisztérium adatai szerint egy ember fogva tartása naponta 7798 forintba került 2014-ben, vagyis egy év alatt fejenként 2 millió 846 ezer 270 forintot költenek rájuk az adófizetők pénzéből. A fogva tartottak teljes, tizennyolcezres táborára vetítve az összeg már-már gigantikus, sok tízmilliárd. A tényekhez tartozik ugyanakkor, hogy ezek a tételek nem csak közvetlenül az elítéltek ellátására (étkezés, ruházat, orvosi ellátás, egyebek;) értendők, hanem beleszámítják az őrzésükre fordított személyi és egyéb kiadásokat is éppúgy, mint az intézmények rezsiköltségét.

Címke:   Pécs Bv. törvény börtönélet végrehajtás