Börtönnel indulhat az ózdi álom

Szerző: Janecskó Kata, Német Tamás / index.hu

Link: http://index.hu/belfold/2015/01/31/ozdi_borton/

Dátum: 2015.01.31.
Szavazást írt ki Ózd jobbikos polgármestere, Janiczak Dávid arról, hogy épüljön-e a város határában egy 500 férőhelyes börtön. Március végéig pályázhatnak az önkormányzatok a büntetés-végrehajtásnál, aki nyer, 250 helyi embernek tud munkalehetőséget adni. Közben a helyi képviselő-testületben a fideszesek és a jobbikosok átmeneti fegyverszünetet kötöttek, egyhangúlag hozzák sorban a döntéseket.

Ahogy azt hétfőn megírtuk, új, 500 rab befogadására alkalmas börtön számára keres építési telket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az ingyenes felajánlásokat pedig március 31-ig várják. A cél a meglévő börtönök túlzsúfoltságának megszüntetése. A Kormány.hu-n megjelent pályázati kiírás szerint a börtön várhatóan 2018-19-ben kezdhet működni, és 250 új munkahelyet fog jelenteni. Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere rá is mozdult a dologra.

Janiczak szerint több érv is szól amellett, hogy Ózdon börtön épüljön. A legerősebb: ahogy a kiírásban is szerepel, egy új börtön több mint kétszáz új munkahelyet teremtene, ennek 25 százalékát felsőfokú iskolai végzettségűek számára. Emellett pedig akár visszatartó ereje is lehet a “bűnöző elemek” szemében, ha van a városban, állandóan szem előtt egy börtön.

A jobbikos polgármester a kérdést először a városnak akarta feltenni, hogy megtudja, egyáltalán elkezdjenek-e gondolkodni a dologban. Ózd honlapjára felkerült egy szavazás a börtönről, és nyomtatásban is kiküldték a héten a kérdést egy szórólapon az összes háztartásba, 15 ezer példányban. Ezeket tizenegy kijelölt gyűjtőponton lehet leadni jövő péntek délig. Janiczak szerint ha az eredmény nagyon szoros lesz, csak egy-két százalékkal lesz több az igen, akkor nem indítja be a projektet. Csak akkor, ha egyértelmű, elsöprő többségben lesznek az igenek.

A polgármester úgy tervezi, hogy kikéri szakértők véleményét, és ellátogat olyan településekre, ahol már működik börtön. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokságán mindenesetre már járt egyeztetésen. Janiczak leginkább arra kíváncsi, tényleg tudna-e 250 embert foglalkoztatni egy ilyen börtön. Mert szerinte, ha nem jelent tényleg sok munkahelyet, akkor még úgy sem feltétlenül érné meg a börtön, ha a lakók többsége mellette szavaznának. A témát egyébként a terve szerint egy tévévitában is kibeszélnék a helyi tévében.

Címke:   börtönépítés közvélemény fejlesztések