Izzó szívek főtt kolbásszal

Szerző: Csontos Tibor / mixonline.hu

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=108714

Dátum: 2015.02.02.
Mert hiszen arról is írtak a valamikori börtönsajtóban, hogy mekkora a főtt kolbász és hogyan tett tönkre a börtönélet izzó szíveket. Nagy becsben tartották a Börtönújságot a zárkákban, zárkalapként is emlegették. Igazi börtönvalutának számított, egyetlen példány doboz cigarettáért cserélt gazdát. Egy mai Börtönújságban Buday Péter lenne a sztár, ő például tizenhat fogvatartottat tanított meg főzni.

Felettébb tanulságos az elmúlt hatvan év börtönsajtóját böngészni. A legelső magyar börtönújság, a Heti Híradó 1957. november 4-én jelent meg, ama Nagy Októberi Szocialista Forradalom előestéjén. Olvashattak benne arról, hogy az afrikai falvak  sárkunyhóiban és a sarkvidéki jégkalyibákban is virág került a falra Lenin arcképe alá, a szovjet kutatóhajók érdekes felfedezéseiről a Csendes- óceánon és sok más hasznos cikket - korabeli szóhasználattal - az elítéltek. S persze, megtudhatták, hogy a népfront miként munkálkodik a szocializmus megerősítésén. A börtönéletről persze szó sem esett. Egészen a harmadik számig, melynek keresztrejtvényében a vízszintes 1.sor meghatározása így hangzott: Jelentős esemény az elítéltek életében. A megfejtés: a Heti Híradó megjelenése...

A hazai börtönsajtó nagy dobása volt, amikor a Heti Híradó jogutódjaként 1992-ben megjelent a BörtönÚjság, amelyet már az újságosoknál is lehetett kapni 14 forint 10 fillérért. A Börtönújság bevallott célja a bűnmegelőzés volt, szó esett benne a civil szervezetek és a társadalmi szervezetek utógondozó munkájáról, nagy interjúkban ismert közéleti személyiségek, művészek mondták el véleményüket bűnről, büntetésről és volt a lapnak jogi, pszichológiai rovata is. Helyet kapott a lapban Társkereső rovat, Lélektől-lélekig rovat, volt benne Börtönkresz, a fogvatartottak kedvenc rovata mégis a Negyedik oldal volt, amelyet panaszfórumnak és vitaszíntérnek tartottak. Egy akkori közíró azonban elutasító volt a börtönújságos jelenséggel kapcsolatban. "Meginterjúvolni abnormális bűnözőket, az olvasók idegeit borzolni börtönerőszakkal, fajtalankodással. Másodrendűvé vált a tényszerűség, a valóság ábrázolása" - írta.

A fegyőrök sem szerették, a fogvatartottak azonban rongyosra olvasták, és írtak bele mindenfélét az elégedetlenségtől a házassági hirdetésekig mindent. "Tudja, mekkora a főtt kolbász? Mint a hüvelykujjam! Egybe beleharapok, aztán rágcsálhatom tovább, mert muszáj valamit zabálni. Nézze meg ezt az adagot! Kettő ilyen reggeli és mehetek 8 órát dolgozni!" Jellemzőek voltak az ilyen típusú üzenetek is: 'Tönkretettél egy izzó szívet, mondd, nem fáj ez neked? Hát mi történt veled? Feleséged, kit elhagytál a nehéz helyzetben." Ebben az újságban javasolták a fogvatartottak azt is, hogy a bv. vezetése kérje meg a dohánygyárakat, adják termelői áron nekik a cigarettát. Ha ugyanis a fogvatartott csak egy dobozzal szív el naponta, másra nem marad pénze...

Könnyű kitalálni, miről szólhatna egy mai BörtönÚjság, de egy valami bizonyosan hiányozna belőle. A lap 1957-ben megírta, hogy a Herkules cipőgyár dolgozói szorgos munkájukért gondtalan megélhetést, vidám életet kapnak cserébe.

Címke:   börtönújság múlt börtöntörténet