Börtönkönyvtár - újragondolt állománnyal

Szerző: ian Reschke, Kirstin Schlebbe, Konrad Umlauf / Murányi Lajos / kithirlevel.hu

Link: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=bortonkonyvtar_--_ujragondolt_allomannyal

Dátum: 2015.02.03.
A heideringi újonnan épült büntetés-végrehajtási intézet a berlini járásban működik 648 férőhellyel. A börtönkönyvtár 135 négyzetméteres, három helyiséggel (kölcsönző, olvasó és raktár).

Az őrzésen kívüli 'funkcióidegen' feladatokra külsősöket alkalmaznak, a könyvtárost még keresik. Az állományt a már említett irányelvek alapján alakították ki: gyakorlati okokból csak nyomtatott könyv-, folyóirat-, CD- és DVD-anyagot szereztek be. A könyvtár a szórakozást, az általános és jogi tájékozódást, a nyelvtanulást és kreatív tevékenységeket (festés, számítógépes alkalmazások) szolgálja. A szépirodalmi anyagon belül is hangsúlyosan van jelen a fantasy és a krimi műfaja, de a vers és az erotikus irodalom is számottevően képviselve van.

A könyvtár tekintetbe veszi a célcsoport jellemzőit, ezért a könyvek egyszerű nyelvezetűek, számos olvasmány szolgálja a drogprevenciót, az agresszió kezelését, nevelést, írás-olvasás gyakorlását stb., de vannak idegen nyelvű könyvek is. Az audiovizuális dokumentumok között zenei felvételek, hangos könyvek, játék- és oktatófilmek vannak. A kurrens napilapokat és folyóiratokat több nyelven is megtalálják az elítéltek.

Címke:   börtönkönyvtár koncepció külföld Németország