Börtönt építenének Szilágy megyében

Szerző: salajeanul.ro / erdelyilap.ro

Link: http://www.erdelyilap.ro/content.php?id=362

Dátum: 2015.02.05.
Jó hírnek számít a szilágy megyei bűnözők számára, mert hamarosan a megyénkbe helyezhetik el őket, a megye északnyugati részén fekvő Kövesd településen.

A helyhatóságok örülnének egy ilyen fejlesztésnek, mert csak pozitív dolgokat hozna a lakók számára is, mivel több száz munkahelyet tudna biztosítani. A helység polgármestere elmondta, hogy a munkahelyteremtés mellett még pénzt is hozna a helyi kasszába.

Tudni kell azonban, hogy az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője egyenlőre csak kiküldött egy csapatot, hogy felmérjék azokat a területeket, melyek az épület alapjául szolgálhatnának.

Azt kell tudni a kis településről, hogy írásos adatok csak 1461-től találhatók róla. A XV. század táján információink szerint az első birtokosa a Sarmasági család volt. Két részből álló település volt valaha Magyar-Oláh-Kövesdre oszlott. A teljes lakossága 1853 főt számlál, melyből mindössze csak 145 magyar. Egykor még a településen állt Kövesd vára is, de az 1800-as évek végén egy földrengés áldozata lett. Tőle keletre helyezkedik el Sámson, délre pedig a magyar többségű Sarmaság, földrajzilag dombvidéken fekszik, itt az emberek fő foglalkozása a mezőgazdaság, megdolgozható földterület 2845 hektár, ami 60 százaléka a teljes község területének.

Remélhetőleg egy ilyen típusú fejlesztéssel a mezőgazdaság mellett, más ipari tevékenységek is fellendülnek.

Címke:   börtönépítés külföld Románia