Rács mögül a varrodába

Szerző: Tapodi Kálmán / baon.hu

Link: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/racs-mogul-a-varrodaba-594557

Dátum: 2015.02.08.
Huszonkét fogvatartott nő tett sikeres varrónői vizsgát múlt évben a kalocsai börtönben. A bizonyítvánnyal rendelkezők közül, szabadulásuk után négyen álltak munkába egy kalocsai varrodában.

Van aki már szabadon, a börtön rácsain kívül élvezi a rabként elvégzett textiltermék összeállító tanfolyam előnyeit. A Kalocsai Fegyház és Börtön „Szabad út a szabadulóknak” elnevezésű három éves projektje a befejező szakaszához érkezett.

A képzési programban résztvevőket szabadulásuk után is támogatja a program, hiszen elhelyezkedésüket és munkahelyük megtartását is segíti. Négyen így dolgozhatnak most a büntetés végrehajtás egyik gazdasági társasága, az Adorján-Tex Kft. kalocsai civil varrodájában.

A projekt szakmai vezetőjeként, illetve intézetparancsnokként mindig is az ilyen pillanatokról álmodtam. Ezek a sikerről való számadás percei, hiszen azok az emberek, akik most szabad munkavállalóként dolgoznak, biztosan teljesítettek egy olyan mércét, ami a büntetés-végrehajtási szakma egyik legfőbb célja – mondta el a dr. Tanács Eszter Tímea ezredes, a kalocsai büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka.

– A huszonegy éves szakmai pályafutásom alatt nagyon kevés ilyen pillanatban volt részem, hiszen ők most már négyen dolgoznak itt. Minden kollégám komoly szerepet vállalt ebben a három éves folyamatban és mindenki azért dolgozott, hogy sikeresen visszailleszkedjenek a társadalomba azok az elítéltek, akikre a társadalomnak szüksége van, már szabadultként, akik ugyanolyan állampolgárként élik hétköznapjaikat és dolgoznak, mint valamennyiünk – fogalmazott az intézet parancsnoka, az Adorján-Tex Kft. kalocsai üzemházban tartott sajtótájékoztatón.
Mint elhangzott: a négy ott foglalkoztatott szabadultat befogadta az ott dolgozók közössége. Az OKJ-s tanfolyamat elvégzettek egyike annyira megtalálta ott a számításait, hogy a pályázat által biztosított hat hónapot követően is a cégnél maradt és letelepedett Kalocsán.

A pályázat legnagyobb sikere ez, amit a projekt elején magunk sem hittünk, hogy a támogatott időszak után is valaki itt marad városban és letelepszik. Az ő teljesítménye megüti azt a mércét, amit ezen a szalagon elvárnak, és személyiségjegyei lehetővé tették számára, hogy ne segélyen éljen, hanem teljes értékű lakosa legyen a városnak – emelte ki Tanács Eszter Tímea.

A lelkészek egyéni mentorálással segítenek


A „Szabad út a szabadulóknak – a Kalocsai Fegyház és Börtön elítéltjeinek visszavezetése a társadalomba” elnevezésű programja a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyével és az Adorján-Tex Kft.-vel konzorciumban valósul meg. A főegyházmegye lelkészei egyéni mentorálással segítik a programban részt vevőket. A projektre közel 86 millió forintot nyert pályázaton a konzorcium.

Címke:   Kalocsa szakmaképzés projekt reintegráció