Don Bosco visszatér a fiatalkorúak börtönébe

Szerző: ANS – Torino / Szaléziak.HU

Link: http://szaleziak.hu/don-bosco-visszater-a-fiatalkoruak-bortonebe

Dátum: 2015.02.11.
"Don Bosco Ritorna ..." -  Don Bosco visszatér – szól a jól ismert, olasz Don Bosco-ének kezdő sora: Don Bosco most visszatért a fiatalkorúak börtönébe Torinóba. Az ő idejében Generala-ként ismert, most ez a „Ferrante Aporti” börtön, ahol február 2-án a bicentenáriumi ünnepségek részeként a börtönkápolnában elhelyezték a fiatalok szentjének szobrát. Az ünnepségen megjelent Nosiglia torinói érsek, aki megáldotta a szobrot.
 
Jelen volt Enrico Stasi, a Piemont és Valle d'Aosta Különleges Kerület tartományfőnöke, Domenico Ricca, szalézi aki már 35 éve lelkész a fiatalkorúak börtönében, az intézet igazgatója, Gabriella Picco, az igazságszolgáltatás képviselői és több fiatal fogvatartott is.

Anthonio Pappalardo, az Igazságügyi Minisztérium igazgatója nyitó szavai után Domenico Ricca bemutatta a szobor alkotóját, Aldo Pellegrinót. Ricca atya rövid beszédében emlékeztetett arra az alkalomra, amikor nagy nehezen, és annak ellenére, hogy sokan ellenezték, Don Bosco engedélyt tudott szerezni egy egésznapos kirándulásra a Generala fogvatartottaival. Hangsúlyozta, hogy az oka annak, amiért Don Bosco akkor és még ma is erősen kézben tudja tartani a fiatalokat: „a bizalom és a felelősség megosztása, hogy a fiatalok érezzék a felelősség súlyát.”

 Nosiglia érsek arra biztatta a fiatal fogvatartottakat, hogy nézzenek bizalommal a jövőbe még a jelenlegi helyzetben is, amikor távol vannak a szeretteiktől, és az elszigeteltség és a fájdalom érzése önvizsgálatra készteti őket. „Ne hagyjátok, hogy bárki ellopja tőletek a reményt” -  mondta, utalva a pápa szavaira, majd hozzáfűzte: „Ma eggyel több barátotok van, aki valójában mindig is itt volt.”

Ferrante Aporti hársfa szobra Don Boscót ábrázolja, amint átölel két tizenévest. Ez egy ajándék az önkéntesektől, a börtön dolgozóitól, az ismerősöktől és Ricca atya barátaitól.

Címke:   vallás Don Bosco külföld Olaszország